Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 619 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 18 listopada 2014 17:00

TORT KAJMAKOWY

 

IMG_3974.JPG

 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

-125ml oleju słonecznikowego
-7 jajek
-50g kakao
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-1 szklanka  cukru
-200ml wody
-300g mąki
-1 łyżeczka sody

 

Wykonanie ciasta:

 

  • W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do  gładkiej masy.
  •  W drugiej misce przesiewamy składniki suche
  • Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą  pierwszą.
  • Do  masy dodajemy powoli suche składniki.

  • Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160st. przez około 1h, do suchego patyczka.

 

SKŁADNIKI PONCZU:

 

- 3/4 szkl. letniej,przegotowanej wody

- 2 łyżki cukru

- łyżeczka ekstraktu waniliowego

- łyżeczka soku z cytryny

 

 

SKŁADNIKI KREMU:

 

- 200 ml śmietanki kremówki 30%

- 500 g serka mascarpone

- 200 g masy kajmakowej

 

Wykonanie kremu:

 

  • Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę .Dodajemy kajmak i łączymy.

SKŁADNIKI DEKORACJI:

 

-  200g masy kajmakowej

-  bezy

 

Wykonanie:

 

CIASTO KROIMY NA 3 BLATY.KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.

PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.

WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI ,TWORZĄC WZORY WIDELCEM.

DEKORUJEMY np. BEZAMI.

 

IMG_3974.JPG

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

środa, 24 kwietnia 2013 10:24

TORT BANANOWY

 

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

 

- 5 JAJ

- 3/4 SZKL. CUKRU

- 2/3 SZKL. MĄKI PSZENNEJ

- 2 ŁYŻKI GORZKIEGO KAKAO

- ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

 

WYKONANIE:

 

BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ,POD KONIEC UBIJANIA DODAJEMY CUKIER.NASTĘPNIE DELIKATNIE WMIESZAĆ ŻÓŁTKA I POŁĄCZONE ZE SOBĄ POZOSTAŁE SYPKIE SKŁADNIKI.DELIKATNIE ŁĄCZYMY WSZYSTKO SZPATUŁKĄ I WYLEWAMY NA WYŁOŻONĄ OD SPODU PAPIEREM DO PIECZENIA TORTOWNICĘ.

 

 

PIECZEMY W 180 stop. C OKOŁO 35-40min.(DO SUCHEGO PATYCZKA)

 

 

OSTUDZONY BISZKOPT PRZECINAMY NA 2 CZĘŚCI.

 

 

SKŁADNIKI KREMU:

 

- 5 BANANÓW (OKOŁO 80dkg)

- 3 X PO 200ml ŚMIETANY KREMÓWKI 30-36%

- 1 TOREBKA CUKRU WANILIOWEGO

- 1 BIAŁKO

- 6 ŁYŻEK SOKU Z CYTRYNY

- 4 ŁYŻKI CUKRU

- 5 ŁYŻECZEK ŻELATYNY

- ŚMIETAN FIX

WYKONANIE:

 

3 BANANY ZMIKSOWAĆ Z 4 ŁYŻKAMI SOKU Z CYTRYNY (LUB ZMIAŻDŻYĆ DOKŁADNIE WIDELCEM),DOKŁADNIE WYMIESZAĆ Z ROZPUSZCZONĄ W NIEWIELKIEJ ILOŚCI CIEPŁEJ WODY ŻELATYNĄ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.

 

UBIĆ JEDEN POJEMNIK ŚMIETANY Z CUKREM WANILIOWYM.BIAŁKO UBIĆ Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU I DODAĆ RAZEM Z UBITĄ ŚMIETANĄ DO PAPKI BANANOWEJ.LEKKO,LECZ DOŚĆ DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.

PRZYGOTOWANYM KREMEM POSMAROWAĆ JEDEN BLAT BISZKOPTU I PRZYKRYĆ DRUGIM.

CIASTO WSTAWIAMY DO LODÓWKI I ZABIERAMY SIĘ ZA UBIJANIE RESZTY ŚMIETANY Z FIXEM I ŁYŻKĄ CUKRU.

ŚMIETANĄ SMARUJEMY TORT I DEKORUJEMY GO BANANAMI SKROPIONYMI WCZEŚNIEJ SOKIEM Z CYTRYNY.

 

 

( MÓJ TORCIK POSYPAŁAM OKRUSZKAMI Z BISZKOPTU)

WSTAWIAMY NA 2godz. LUB NAJLEPIEJ DŁUŻEJ DO LODÓWKI.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 540  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi