Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 255 086 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
piątek, 14 grudnia 2012 10:35

KARTACZE/CEPELINY Z MIĘSKIEM

 

 

SKŁADNIKI:

 

-ZIEMNIACZKI UGOTOWANE I PRZETARTE PRZEZ PRASKĘ

-ZIEMNIACZKI SUROWE, OBRANE I PRZETARTE NA MALUTKICH OCZKACH

SZCZERZE TO ZIEMNIACZKÓW DODAWAŁAM NA OKO.NAJWAŻNIEJSZE BY TYCH UGOTOWANYCH BYŁA 1/4 OBJĘTOŚCI,A SUROWYCH 3/4.

-ŁYŻECZKA SOLI

-PÓŁ ŁYŻECZKI PIEPRZU

 

ZIEMNIACZKI SUROWE PRZETARTE PRZEZ TARTKĘ PRZECISKAMY PRZEZ BAWEŁNIANĄ ŚCIERECZKĘ I ODCISKAMY WODĘ, TAK BY POZOSTAŁY TYLKO LECIUKO WILGOTNE.NASTĘPNIE ŁĄCZYMY JE Z GOTOWANYMI (PRZECIŚNIĘTYMI PRZEZ PRASKĘ,JA UGOTOWAŁAM  1,5 l GARNEK ZIEMNIAKÓW),DOSALAMY ŁYŻECZKĄ SOLI ,PIEPRZEM .

 


 

SKŁADNIKI FARSZU:

-OKOŁO 40 DKG MIĘSKA MIELONEGO

-MAŁA CEBULA

-PIEPRZ/PIEPRZ ZIOŁOWY

-WEGETA

FARSZ PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWIAJĄC DO SMAKU MIĘSKO.NIE PISZĘ PROPORCJI SOLI CZY PIEPRZU,BO OCZYWIŚCIE WSZYSTKO ZALEŻY OD UPODOBANIA.CEBULKĘ KROIMY W DROBNĄ KOSTECZKĘ.DOKŁADNIE MIESZAMY.

 

NABIERAMY MASY Z ZIEMNIAKÓW, UKLEPUJEMY W DŁONI I NA ŚRODEK NAKŁADAMY FARSZ.ZAKŁADAMY BOKI ,ZAKLEJAJĄC TAK BY MIĘSKO NIE WYSTAWAŁO ;)


 

MOJE KLUSECZKI BYŁY SPOOOOOORAWE, A WYSZŁO ICH OKOŁO  17SZT.JAK PISAŁAM WCZEŚNIEJ TE ZIEMNIACZKI GOTOWANE BYŁY W PÓLTORA LITROWYM GARNKU.TAK WIĘC TARTYCH BYŁO 3X WIĘCEJ.MOŻE KARTACZE I SĄ PRACOCHŁONNE,ALE ZA TO PRZEPRZEPYSZNE.OCZYWIŚCIE FARSZ NIE MUSI BYĆ MIĘSNY,RÓWNIE SMACZNY BĘDZIE NP.:GRZYBOWY.

 

 

WKŁADAMY NA WRZĄCĄ,OSOLONĄ WODĘ I GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU OKOŁO 15 MIN.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Top Blogi

czwartek, 29 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  302 809  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi