Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 255 086 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 02 kwietnia 2013 17:20

KACZKA FASZEROWANA

 

 

SKŁADNIKI:

 

- KACZKA

- 1/2 TOREBECZKI UGOTOWANEGO RYŻU

- O,5 KG MIĘSA MIELONEGO(WIEPRZOWEGO LUB Z INDYKA)

- 10-20 dkg WĄTRÓBKI DROBIOWEJ

- 1 JAJKO

- 1 JABŁKO

- CEBULA

- NATKA PIETRUSZKI

- PRZYPRAWY (SÓL,PIEPRZ,PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO,MAJERANEK,CZOSNEK GRANULOWANY).

 

KACZKĘ(Z WIERZCHU I W ŚRODKU) NACIERAMY SOLĄ,PIEPRZEM,MAJERANKIEM I WSTAWIAMY NA NOC DO LODÓWKI.

CEBULKĘ, JABŁKO I WĄTRÓBKĘ SUROWĄ POKROIĆ W KOSTKĘ.DODAĆ MIELONE, DOPRAWIĆ SOLĄ,PIEPRZEM,CZOSNKIEM I PRZYPRAWĄ DO MIĘSA MIELONEGO.DODAĆ JAJKO ,RYŻ, POSIEKANĄ NATKĘ PIETRUSZKI  I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ .

KACZKĘ FASZERUJEMY PRZYGOTOWANYM FARSZEM I SPINAMY WYKAŁACZKAMI.

 

 

WSTAWIAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO (NIE NAKRYWAMY)I PIECZEMY W 200stop.  PRZEZ 2-3 GODZINY.(KAŻDY KILOGRAM MIĘSA PIECZEMY 1h)

 

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

czwartek, 08 listopada 2012 20:25

GULASZ IDEALNY DO RYŻYKU

 

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1 kg ŁOPATKI/SZYNKI WIEPRZOWEJ
  • DUŻA PAPRYKA
  • KILKA OGÓRKÓW KISZONYCH
  • 3-4 ŚREDNIE CEBULE
  • ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
  • PRZYPRAWY (PIEPRZ,PIEPRZ ZIOŁOWY,WEGETA,KOSTKA MIĘSNA DO SOSÓW)
  • OLEJ DO SMAŻENIA

 

WYKONANIE:

 

MIĘSO KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ, I PODSMAŻAMY NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU.GDY SIĘ ZRUMIENI DODAJEMY POKROJONĄ W KOSTKĘ CEBULĘ.PO KILKU MINUTACH DOLEWAMY PRZEGOTOWANĄ WODĘ (TYLE BY PORZĄDNIE ZAKRYŁA MIĘSKO )WRZUCAMY KOSTKĘ MIĘSNĄ DO SOSÓW I DUSIMY.PO 20 MIN DOKŁADAMY POKROJONĄ W KOSTKĘ PAPRYKĘ I PRZYPRAWIAMY PIEPRZEM I WEGETĄ DO SMAKU.MIĘSKO MA SIĘ SMAŻYĆ I DUSIĆ ŁĄCZNIE OKOŁO 1godzinki.DZIESIĘĆ MINUT PRZED KOŃCEM DODAJEMY PODROJONE W KOSTKĘ, LUB DWU CENTYMETROWE PASECZKI OGÓRKI (W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI OGÓRKA JA DODAŁAM 4 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI,BY NIE WYSZEDŁ ZA KWAŚNY).

NA KONIEC DUSZENIA ROZRABIAMY W 1/4 SZKLANKI ZIMNEJ WODY, ŁYŻKĘ MĄKI I DOLEWAMY DO GULASZU, CIĄGLE MIESZAJĄC.

 

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

sobota, 03 listopada 2012 16:43

GOŁĄBKI Z RYŻEM

 

SKŁADNIKI:

  • GŁÓWKA BIAŁEJ KAPUSTY
  • 0,5 kg MIELONEGO MIĘSA
  • 1 szkl. RYŻU
  • KONCENTRAT POMIDOROWY
  • WEGETA
  • PIEPRZ,PIEPRZ ZIOŁOWY

 

WYKONANIE:

RYŻ Z DODATKIEM SOLI UGOTOWAĆ WG.PRZEPISU PODANEGO NA OPAKOWANIU.NAJLEPIEJ JAK JEST LEKKO TWARDY,NIE ROZGOTOWANY.NASTĘPNIE WYSTUDZIĆ.

Z KAPUSTY WYCINAMY GŁĄB I OBGOTOWUJEMY JĄ W OSOLONEJ WODZIE,TAK BY LIŚCIE BYŁY DOŚĆ MIĘKKIE-NIE ROZGOTOWANE.(JEŻELI JEST TO KAPUSTA WŁOSKA ,TO LISTKI WKŁADAMY DO WRZĄCEJ WODY NA DOSŁOWNIE KILKA SEKUND)

DO MIĘSA MIELONEGO DODAJEMY ŁYŻKĘ WEGETY, ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO I PIEPRZU DO SMAKU.

MIESZAMY TO Z RYŻEM.


NA KAŻDY LISTEK NAKŁADAMY DUŻĄ ŁYŻKĘ FARSZU,NASTĘPNIE ZAKŁADAMY NA NIEGO BOKI LIŚCIA I ZAWIJAMY.


DO GARNKA Z WODĄ PO KAPUŚCIE NA SPÓD WKŁADAMY WIECZKA OD SŁOIKÓW (GDY NIE POSIADAMY GARNKA Z PODWÓJNYM DNEM) NA TO LISTKA KAPUSTY .

GOŁĄBKI UKŁADAMY  W GARNKU DOŚĆ  CIASNO ,BY SIĘ NIE POROZCHODZIŁY PODCZAS GOTOWANIA.

 PIERWSZĄ WARSTWĘ GOŁĄBKÓW LEKKO POSYPUJEMY JAŻYNKĄ I DODAJEMY ŁYŻKĘ KONCENTRATU.

NASTĘPNĄ WARSTWĘ RÓWNIEŻ POLEWAMY ŁYŻKĄ KONCENTRATU I PRZYKRYWAMY LIŚCIEM KAPUSTY.

WODĄ POWINNA BYĆ PRZYKRYTA SPODNIA WARSTWA.

GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 1 GODZINĘ.

 

SOSIK MOŻNA PRZYGOTOWAĆ ODLEWAJĄC TROCHĘ WODY Z GOŁĄBKÓW ,DODAJĄC DO NIEJ PIEPRZU,KONCENTRATU DO SMAKU ,ZATRZEPAĆ ZIMNĄ WODĄ WYMIESZANĄ Z ŁYŻKĄ MĄKI I PŁASKĄ ŁYŻKĄ ŚMIETANY.

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 31 października 2012 12:56

FASOLKA PO BRETOŃSKU

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5kg FASOLKI JAŚ
  • 0,4-0,5 kg KIEŁBASY
  • 3 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI MARCHEWKI
  • 0,5 SELERA
  • KONCENTRAT POMIDOROWY
  • 1 CEBULA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • MAJERANEK
  • LISTEK LAUROWY
  • WEGETA,PIEPRZ,KOSTKI ROSOŁOWE
  • ŁYŻKA MASŁA I MĄKI DO ZASMAŻKI

 

WYKONANIE:

FASOLĘ NAMOCZYĆ NAJLEPIEJ DZIEŃ PRZED ZOSTAWIĆ JĄ NA NOC .PO TYLU GODZINKACH SZYBCIEJ ZMIĘKNIE PRZY GOTOWANIU.

NAMOCZONĄ FASOLĘ PRZEPŁUKAĆ,ZALAĆ WODĄ ( TAK BY DWIE TRZECIE STANOWIŁA WODA ) I ZAGOTOWAĆ.WODĘ Z FASOLKĄ  PRZYPRAWIĆ LISTKIEM LAUROWYM,DWOMA KOSTKAMI ROSOŁOWYMI,CZOSNKIEM  I TAK POZOSTAWIĆ PRZYKRYTĄ POKRYWKĄ NA WOLNIUTKIM OGNIU.

MARCHEWKĘ Z SELEREM ZETRZEĆ NA GRUBYCH OCZKACH TARTKI I PO OKOŁO GODZINCE DODAĆ DO FASOLKI WCIĄŻ GOTUJĄC.

KIEŁBASĘ POKROIĆ W PLASTRY ,CEBULKĘ W PIÓRKA A NASTĘPNIE PODSMAŻYĆ NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU.TAK PRZYGOTOWANĄ DODAĆ DO WYWARU.

OPRUSZYĆ ŁYŻKĄ MAJERANKU.

GDY FASOLKA BĘDZIE MIĘKKA DODAJEMY DO NIEJ OKOŁO DWIE ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO I WEGETY,PIEPRZU DO SMAKU.

NA KONIEC ROZTAPIAMY NA PATELNI ŁYŻKĘ MASŁA I PODSYPUJEMY ŁYŻKĄ MĄKI PSZENNEJ.ZASMAŻAMY DOSŁOWNIE KILKA SEKUND.ZASMAŻKĘ DODAJEMY DO FASOLI CAŁY CZAS MIESZAJĄC.

TAK PRZYGOTOWANĄ FASOLÓWKĘ PODAJEMY NAJLEPIEJ Z CHLEBKIEM .PO PROSTU PYSZOTA.

Z TEGO PRZEPISU WYCHODZI DOŚĆ DUŻA PORCJA .JAK DLA MOJEJ RODZINKI, TO WYSTARCZAJĄCO NA DWA DNI.

ZAPRASZAM DO STOŁU I ŻYCZĘ SMACZNEGO.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

czwartek, 11 października 2012 10:44

 ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM CAMEMBERT


SKŁADNIKI:

  • 2 POJEDYŃCZE FILETY Z KURCZAKA
  • 100g WINOGRON
  • 4 PLASTRY BOCZKU WĘDZONEGO
  • 60g SERA TYPU CAMEMBERT
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1/2 ŁYŻECZKA TYMIANKU
  • 1 LIŚĆ LAUROWY
  • SÓL,PIEPRZ
  • 3 ŁYŻKI ŚMIETANY 18%
  • PÓŁ ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
  • 1 SZKL. BULIONU

WYKONANIE:

  1. FILETY Z KURCZAKA PRZEKRÓJ NA 2 CZĘŚCI(TAK JAK BISZKOPCIK NA TORTA :) ) ROZBIJ TŁUCZKIEM,POSÓL,POPIEPRZ,NA KAŻDYM POŁÓŻ PLASTER BOCZKU,PLASTER SERA I KILKA WYPESTKOWANYCH POŁÓWEK WINOGRON.
  2. NASTĘPNIE ZAWINĄĆ FILETY W ROLADKI I SPINAĆ JE WYKAŁACZKAMI.
  3. GOTOWE ROLADKI SMAŻYMY NA GORĄCYM OLEJU NA ZŁOTY KOLOR Z KAŻDEJ STRONY.

 

          4. NASTĘPNIE WLAĆ SZKLANKĘ BULIONU,DODAĆ KILKA WINOGRON,CZOSNEK,LIŚĆ LAUROWY,TYMIANEK I DUSIĆ POD PRZYKRYCIEM OKOŁO 15min.

PO TYM CZASIE DODAĆ,CIĄGLE MIESZAJĄC ,ŚMIETANĘ I MĄKĘ ROZROBIONĄ W ZIMNEJ WODZIE.


POCZEKAĆ AŻ SOSIK SIĘ PONOWNIE ZAGOTUJE.

Z TEGO PRZEPISU WYCHODZĄ CZTERY ROLADKI.OCZYWIŚCIE JEŻELI PIERSZI Z KURCZACZKA SĄ MAŁE TO ROZBIJAMY JE W CAŁOŚCI.

ŻYCZĘ SMACZNEGO.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Top Blogi

czwartek, 29 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  302 821  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi