Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 620 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
czwartek, 04 lutego 2016 16:37

OPONKI

 

016.JPG

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 50 szt :

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g sera białego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie :

 

Mąkę przesiewamy i siekamy z miękkim masłem.Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków,dodajemy go do mąki razem z resztą składników (cukrem,jajkami,sodką). Wyrabiamy gładkie ciasto.

 

005.JPG

 

Dzielimy je na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy szklanką i kieliszkiem oponki.

 

 

006.JPG

007.JPG

 

Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron.

 

010.JPG

 

Oponki wykładamy na ręczniki papierowe by je odsączyć z nadmiaru oleju.

 

 

013.JPG


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 lutego 2015 18:53

 

FAWORKI

 

 IMG_4058.JPG

 

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 50-60 szt:

 

     -  250g mąki pszennej

     -  20g masła

     -  3 żółtka

     -   kieliszek alkoholu

     -   1/4 szkl. kwaśnej śmietany

     -   szczypta soli

     -   olej do smażenia

 

Wykonanie :

 

Mąkę posiekać z masłem,dodać pozostałe składniki i dokładnie je wyrobić na gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 2-3 części i cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką.

Kroimy paski szerokości 2-3cm i dł. 8cm.W środku każdy pasek nacinamy by przełożyć przez nie jeden z końców.

 

IMG_4055.JPG

 

IMG_4056.JPG

 

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle by faworki pływały) i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Po wyjęciu przekładamy na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem.

 

IMG_4058.JPG

 

                                               Życzę Smacznego


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

czwartek, 08 stycznia 2015 12:29

 

PAWIE OCZKO

 

IMG_4000.JPG

 

Składniki na biszkopt:

 

- 5 jajek

- 1/2 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki krupczatki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka pr. do  pieczenia

 

Białka  ubić na sztywną pianę,dodać cukier i zmniejszając obroty wlać żółtka.Kakao,proszek i mąkę połączyć i delikatnie dosypując połączyć z pianą ,najlepiej łyżką. Piec około 30min. w temp,. 180st.C.  (do suchego patyczka)

 

Składniki na krem:

 

- 3/4 szkl. cukru pudru

- 2 cukry waniliowe

- 1/2 litra śmietanki kremówki 36%

- 450g sera do sernika najlepiej wieluńskiego

- 6 łyżeczek żelatyny

 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody.Ser zmiksować z cukrem.Śmietanę ubić i dodawać do sera,na koniec dodać zimną żelatynę.

 

Dodatkowe składniki:

 

- 2 opakowania delicji

- słoik dżemu o tym samym smaku co delicje

- 1/2 szkl, zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczki

- kieliszek alkoholu

 

Biszkopt namoczyć kawą wymieszaną z alkoholem i posmarować dżemem.Wykładamy na ciasto połowę masy i układamy na niej delicje w dół galaretką .

 

IMG_3998.JPG

 

Na to wykładamy resztę masy.

 

Składniki na polewę:

 

- 1 mleczna czekolada

- mała śmietana kremówka 30%

- 2 łyżeczki żelatyny

 

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.Czekoladę i śmietanę wkładamy do garnka i rozpuszczamy mieszając, aż się ładnie połączą.Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Gdy czekolada zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i wkładamy je do lodówki. Ciasto powinno przeleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce.

 

IMG_4000.JPG


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

środa, 07 maja 2014 10:24

CIASTO KATARZYNKA

 

011.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- biszkopt z 4 jaj ( przepis )

- 3 paczki pierników "Katarzynek"

- 0,65-1 kg serka na sernik

- 0,60ml. śmietany kremówki 30%

- 0,5szkl. cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

- dżem porzeczkowy

 

SKŁADNIKI POLEWY:

 

- 1 gorzka czekolada

- 200 ml. śmietany kremówki 30%

- 1 łyżeczka żelatyny

 

WYKONANIE:

 

1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem

 

004.JPG

 

2) Ser zmiksować

3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem.Do ubitej,stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach.(dolewamy żelatynę wystudzoną)

4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.

 

007.JPG

 

5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

6) Śmietanę ( 200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.

Gdy czekolada przestygnie , delikatnie wylewamy ją na ciasto.

 

012.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

piątek, 27 grudnia 2013 17:58

CIASTECZKA-CHOINECZKI

 

Obraz 061.jpg

 

PIECZEMY CIASTECZKA W/G TEGO PRZEPISU.

DO PRZYGOTOWANIA CHOINECZEK POTRZEBNE BĘDĄ FOREMKI/WYKRAWACZE W CZTERECH ROZMIARACH.W MOIM PRZEPISIE SĄ TO KWIATKI,ALE OCZYWIŚCIE MOGĄ BYC GWIAZDKI,EWENTUALNIE KOŁA.

 

SKŁADNIKI LUKRU KRÓLEWSKIEGO:

 

- 1 BIAŁKO

- 250g CUKRU PUDRU

- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY

- SZCZYPTA BARWNIKA SPOŻYWCZEGO W PROSZKU

 

WYKONANIE:

 

UCIERAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA.TAK PRZYGOTOWANYM LUKREM PRZESMAROWUJEMY CIACHA,NAKŁADAJĄC JEDNO NA DRUGIE. NA GÓRZE CHOINKI KŁADZIEMY np.SUSZONY OWOCEK.CAŁOŚC POSYPUJEMY CUKIERECZKAMI.

 

Obraz 059.jpg


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 553  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi