Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 255 086 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 12 marca 2013 14:33

KROKIETY NA SZYBKO

 

SKŁADNIKI NA 8 KROKIETÓW:

 

- 6 CIENKICH PARÓWEK

- KILKA GRUBSZYCH PLASTRÓW SERA ŻÓŁTEGO

- 2 JAJA

- SZCZYPTA SOLI

- BUŁKA TARTA

- OLEJ DO SMAŻENIA

 

 

WYKONANIE:

 

NALEŚNIKI PRZYGOTOWUJEMY WG TEGO PRZEPISU.

NA KAŻDY NALEŚNICZEK WZDŁUŻ NAKŁADAMY PO DWA PLASTRY SERA I PO 1 i 1/2 UGOTOWANEJ WCZEŚNIEJ PARÓWKI.

 

 

TAK PRZYGOTOWANY ZWIJAMY W RULONIK I PRZECINAMY NA POŁOWĘ.

 

 

KAŻDEGO KROKIECIKA OBTACZAMY W ROZTRZEPANYM I LEKKO OSOLONYM JAJKU, A NASTĘPNIE W BUŁCE TARTEJ.

SMAŻYMY NA OLEJU,Z KAŻDEJ STRONY NA ZŁOTY KOLOR.MOŻNA PODAWAĆ Z BARSZCZYKIEM.TYM RAZEM MIAŁAM POLANE TYLKO KETCHUPEM.(MÓJ MAŁY SZKRAB ZJADŁ TAKIEGO OSOBNIKA W MGNIENIU OKA)  ;)

 

 

 

Życzę smacznego ;)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

sobota, 29 grudnia 2012 19:29

PASZTECIKI DROŻDŻOWE:

 

 

CIASTO WYKONAĆ WG. TEGO PRZEPISU

 

SKŁADNIKI FARSZY:

- OKOŁO 40 DKG GOTOWANEGO MIĘSA Z KURCZAKA

- BUŁKA NAMOCZONA W WODZIE

- CEBULA

-SÓL,PIEPRZ,JARZYNKA,GAŁKA MUSZKATAŁOWA.

 

MIĘSO, BUŁKĘ I CEBULĘ ZMIELIĆ W MASZYNCE DO MIĘSA.DOPRAWIĆ PRZYPRAWAMI I WYMIESZAĆ.

CIASTO PODZIELIĆ NA CZTERY CZĘŚCI. Z KAŻDEJ UFORMOWAĆ RULON O DŁ. OKOŁO 40CM.LEKKO ROZWAŁKOWAĆ NA JAKIEŚ 13CM.

1/4 FARSZU ZROLOWAĆ PRZEZ CAŁĄ DŁUGOŚĆ CIASTA I ZAWINĄĆ .

LEKKO DOCISNĄĆ MIEJSCE SKLEJENIA I UŁOŻYĆ DO SPODU.

TAK UTWORZYĆ CZTERY RULONY.CIĄĆ LEKKO Z UKOSA.

 

KAŻDY PASZTECIK NA WIERZCHU POSMAROWAĆ BIAŁKIEM I UKŁADAĆ NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.PIEC W 190 st.

PRZEZ OKOŁO 30 min.

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

niedziela, 21 października 2012 18:04

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

 

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

 SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 0,4 L KAPUSTY KISZONEJ
  • 300 g MIĘSA GOTOWANEGO Z KURCZAKA
  • 200 g PIECZAREK  LUB PODGRZYBKÓW
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIOŁOWEGO
  • 2 ŁYŻECZKI JAŻYNKI
  • 1 ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATAŁOWEJ
  • SZCZYPTA PIEPRZU


 KAPUSTĘ POSIEKAĆ I PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA.


ZALAĆ DO POŁOWY WODĄ I DUSIĆ POD PRZYKRYCIEM OKOŁO GODZINKI .GDY KAPUSTA JEST KWAŚNA TO PODCZAS DUSZENIA WYMIENIĆ WODĘ .JA WYMIENIAŁAM 2 RAZY,ALE TO ZALEŻY OD KAPUSTKI,DLATEGO TEŻ TRZEBA PRÓBOWAĆ.KAPUSTA DO KROKIECIKÓW POWINNA BYĆ LEKKO KWASKOWA I NIE ROZGOTOWANA.POD KONIEC DUSZENIA DODAĆ ŁYŻECZKĘ JAŻYNKI I PIEPRZU CZARNEGO DO SMAKU(JA DODAŁAM SZCZYPTĘ ,ALE OCZYWIŚCIE JAK KTOŚ LUBI BARDZIEJ PIKANTNE MOŻNA ZASZALEĆ Z DRUGĄ SZCZYPTĄ ;)

GOTOWANE MIĘSKO Z KURCZAKA(MOGĄ BYĆ UDKA Z ROSOŁU) PRZEMIELIĆ ,DODAĆ POSIEKANE ,PODDUSZONE NA MARGARYNIE GRZYBKI I KAPUSTĘ .PRZYPRAWIĆ GAŁKĄ ,JAŻYNKĄ I PIEPRZEM ZIOŁOWYM DO SMAKU.


WSZYSTKO DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.

NAKŁADAĆ NA ŚRODEK NALEŚNICZKA DWIE  ŁYŻKI FARSZU.

NASTĘPNIE TWORZYMY Z NIEGO KSZTAŁT KOPERTY.

 

SKŁADNIKI PANIERKI:

 

  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI MLEKA
  • BUŁKA TARTA

 

JAJKA ROZTRZEPAĆ Z DODATKIEM MLEKA I SOLI WIDELCEM .


KROKIETY MACZAĆ Z KAŻDEJ STRONY W JAJKU I NASTĘNIE W BUŁCE TARTEJ.

SMAŻYĆ NA OLEJU Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.

ILOŚĆ OLEJU JAK NA PLACUSZKI ZIEMNIACZANE.

MOŻNA RÓWNIEŻ NAŁOŻYĆ FARSZ WZDŁUŻ NALEŚNIKA I ZWINĄĆ GO W RULONIK.

PODAWAĆ Z BARSZCZYKIEM CZERWONYM.

JA OSOBIŚCIE UWIELBIAM BARSZCZYK CZERWONY W PROSZKU Z WINIAR.

FAJNE NA RÓŻNEGO TYPU IMPREZY JAKO DANIE NA GORĄCO.

POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO.


 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

czwartek, 29 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  302 818  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi