Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 255 086 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
czwartek, 09 maja 2013 10:52

LAZANIA Z TUŃCZYKIEM

 

 

SKŁADNIKI:

 

- ŁYŻKA MASŁA

- MAKARON LAZANIA (500g)

- 6 DOŚĆ DURZYCH POMIDORÓW

- 50g STARTEGO SERA

 

SKŁADNIKI SOSU:

 

- 50g MASŁA

- 1 DROBNO POSIEKANA CEBULA

- 50g MĄKI

- 600ml MLEKA

- SÓL,PIEPRZ

- PÓŁ ŁYŻECZKI MUSZTARDY

- 170g STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA

- 3 PUSZKI TUŃCZYKA W KAWAŁKACH

 

WYKONANIE SOSU:

 

MASŁO ROZPUSZCZAMY W RONDELKU,DODAJEMY CEBULKĘ I SMAŻYMY NA WOLNYM OGNIU OK.4min.

WSYPUJEMY MĄKĘ I STALE MIESZAJĄC GOTUJEMY PRZEZ CHWILĘ.

WYŁĄCZAMY OGIEŃ I WLEWAMY MLEKO,DOKŁADNIE MIESZAJĄC(najlepiej trzepaczką).PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM DO SMAKU.

PONOWNIE WSTAWIAMY NA OGIEŃ I GOTUJEMY,NIE PRZESTAJĄC MIESZAĆ.DODAJEMY MUSZTARDĘ,SER I ODSĄCZONEGO TUŃCZYKA.GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ KRÓTKĄ CHWILĘ.

ŚREDNIEJ WIELKOŚCI NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY MASŁAM,WYLEWAMY CIEŃKĄ WARSTWĘ SOSU,NA TO PŁATY LAZANII,PONOWNIE SOSU I PLASTRY POMIDORÓW.

 

 

NA POMIDORKI PLASTRY LAZANII I SOS.W TEN SPOSÓB UKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY,PAMIĘTAJĄC ,ŻE OSTATNIE TO SOS,POMIDORKI,STARTY SER.WIERZCH MOŻNA PRZYBRAĆ  POMIDORKAMI.

 

 

NACZYNIE Z LAZANIĄ PRZYKRYWAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA . PIECZEMY W 180stop.C PRZEZ JAKIEŚ 20min , NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY FOLIĘ I ZAPIEKAMY JESZCZE 20min.

 

 

PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA ODCZEKAĆ CHWILKĘ,BY SOS TROSZKĘ ZGĘSTNIAŁ.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

sobota, 29 grudnia 2012 18:08

TRADYCYJNA RYBA PO GRECKU

 

 

SKŁADNIKI :

- 1 KG FILETÓW RYBNYCH

- 3 CEBULE

- 5-6 WIĘKSZYCH MARCHWI

- 4 DUŻE PIETRUSZKI

- 1 MAŁY SELER

- PRZYPRAWA DO RYB

- SÓL,PIEPRZ

- 1 ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO

- MĄKA PSZENNA DO OPANIEROWANIA RYBY

- 2 JAJKA

- OLEJ DO SMAŻENIA

 

WYKONANIE:

 

RYBĘ OPRUSZAMY PRZYPRAWĄ,TNIEMY NA MAŁE KAWAŁKI.OBTACZAMY W MĄCE,NASTĘPNIE W ROZTRZEPANYM JAJKU Z DODATKIEM SOLI.SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR.

 

WARZYWA TRZEMY NA GRUBYCH OCZKACH TARTKI,CEBULĘ TNIEMY W PIÓRKA.KAŻDE OSOBNO PODDUSZAMY NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU,DOPRAWIAMY LEKKO DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM.

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE I DODAJEMY ŁYŻKĘ KONCENTRATU.

 

POŁOWĘ USMAŻONEJ RYBKI WYKŁADAMY NA PÓŁMISEK.

 

NA TO NAKŁADAMY POŁOWĘ PODDUSZONYCH WARZYW.

 

POWTARZAMY JESZCZE JEDNĄ WARSTWĄ RYBY I WARZYW NA WIERZCHU.

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: RYBA, GRECKU

komentarze (1) | dodaj komentarz

Top Blogi

czwartek, 29 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  302 793  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi