Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 619 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 01 stycznia 2013 19:01

PIEROŻKI FRANCUSKIE Z FETĄ I SZPINAKIEM

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 2 OPAKOWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO

- PÓŁ KOSTKI SERA TYPU FETA

- MAŁA CEBULA

- 3 ZĄBKI CZOSNKU

- ŁYŻKA MASŁA DO SMAŻENIA

- 1 JAJKO

WYKONANIE:

 

NA MAŚLE PODSMAŻYĆ DROBNO POSIEKANĄ CEBULKĘ,NASTĘPNIE DODAĆ SZPINAK (JA UŻYWAM MROŻONEGO) I POSIEKANY CZOSNEK.

MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU,PODDUSZAMY NA ŚREDNIM OGNIU DO MOMENTU AŻ WODA ODPARUJE.ODSTAWIĆ DO LEKKIEGO WYSTUDZENIA I DODAĆ SER .WYMIESZAĆ BY POWSTAŁA JEDNOLITA MASA.

 

Z CIASTA WYCINAMY 12 RÓWNEJ WIELKOŚCI KWADRATÓW (ŁĄCZNIE WYCHODZI MI 24 PIEROŻKI Z DWÓCH OPAKOWAŃ)

NA KAŻDY ŚRODEK NAKŁADAMY ŁYŻECZKĘ FARSZU I SKŁADAMY W TRÓJKĄT , SKLEJAJĄC BOKI PALCAMI. DODATKOWO DOCISKAM WIDELCEM.NA WIERZCHU SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAJKIEM.

PIEC PRZEZ OKOŁO 40 MIN W TEMP. 180stopni.

 

 

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

czwartek, 15 listopada 2012 15:35

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

 

 

ZMROŻONE TRUSKAWKI POSYPAĆ CUKREM I TAK ZOSTAWIĆ .NIE PISAŁAM ILOŚCI  TRUSKAWEK  PONIEWAŻ Z POZOSTAŁYCH ROBIĘ JOGURCIK DO POLANIA PIEROGÓW.

 


 

SKŁADNIKI CIASTA NA OKOŁO 30 SZT:

 

  1. 30 dkg. MĄKI
  2. SZCZYPTA SOLI
  3. OKOŁO 100ml. CIEPŁEJ WODY

 

ZE SKŁADNIKÓW WYROBIĆ GŁADKIE CIASTO.TAK BY BYŁO DOŚĆ SPRĘŻYSTE I MIĘKKIE.

 

 

CIASTO PRZEKROIĆ NA DWIE CZĘŚCI.JEDNĄ PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ BY NIE OBSYCHAŁA.DRUGĄ CIEŃKO ROZWAŁKOWAĆ .SZKLANKĄ WYCISKAĆ KOŁA I DELIKATNIE NAKŁADAĆ NA ŚRODEK TRUSKAWKĘ,TAK BY NIE ZMOCZYĆ SOKIEM BRZEGÓW.JEŚLI TRUSKAWY SĄ DUŻE PRZEKAJAMY JE NA PÓŁ.

 

PIEROGI WRZUCAMY NA WRZĄCĄ, OSOLONĄ PŁASKĄ ŁYŻECZKĄ WODĘ.GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU OKOŁO 5 MIN.

 

MOŻNA JE ZAJADAĆ Z MASEŁKIEM ALE JA OSOBIŚCIE WOLĘ Z JOGURCIKIEM.

RESZTĘ TRUSKAWEK ROZGNIATAM WIDELCEM, DOKŁADAM ŁYCHĘ LUB DWIE ŚMIETANY I POSYPUJĘ CUKREM, ALBO TEŻ DOLEWAM POWSTAŁEGO SŁODKIEGO SOKU Z  ROZMROŻONYCH OWOCÓW.




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

środa, 10 października 2012 10:43

 

 ROGALICZKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


SKŁADNIKI NA FARSZ:

 

  • 0,5 KG KAPUSTY KISZONEJ
  • 3 DKG SUSZONYCH GRZYBÓW
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • MAŁA CEBULA
  • SÓL,PIEPRZ

WYKONANIE:

 

GRZYBY ZALAĆ  CIEPŁĄ PRZEGOTOWANĄ WODĄ I ODSTAWIĆ NA JAKIEŚ 2-3 godz. KAPUSTĘ POSIEKAĆ I PRZEŁOŻYĆ DO RONDLA.WLAĆ WODĘ I DUSIĆ OK.30 MIN(JAK JEST BARDZO KWAŚNA ,TO MOŻNA PO ZAGOTOWANIU ODLAĆ KWAŚNĄ WODĘ I WLAĆ NOWĄ .JA POWTARZAŁAM TĄ CZYNNOŚĆ DWUKROTNIE).DODAĆ POSIEKANE W KOSTECZKĘ GRZYBKI I DALEJ DUSIĆ.DŁUGOŚĆ DUSZENIA ZALEŻY OD KAPUSTKI,TRZEBA POPRÓBOWAĆ,NIE POWINNA BYĆ ROZGOTOWANA .Z MĄKI I POŁOWY MASŁA ZROBIĆ ZASMAŻKĘ.NA POZOSTAŁYM MAŚLE ZRUMIENIĆ POSIEKANĄ CEBULĘ,POŁĄCZYĆ Z ZASMAŻKĄ I KAPUSTĄ.DODAĆ SÓL I PIEPRZ DO SMAKU,EWENTUALNIE MOŻNA SYPNĄĆ TROSZKĘ JAŻYNKI I CHWILKĘ PODDUSIĆ.


SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

  • 0,5 KG MĄKI
  • 3 dkg DROŻDŻY
  • 4 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY
  • KOSTKA MARGARYNY
  • JAJKO
  • TŁYSZCZ DO BLACHY

 

DROŻDŻE WYMIESZAĆ ZE ŚMIETANĄ.

DO MĄKI DODAĆ ŻÓŁTKO ,POKROJONĄ W KAWAŁKI MARGARYNĘ,ŚMIETANĘ Z DROŻDŻAMI.ZAGNIEŚĆ CIASTO.

PODZIELIĆ NA 4 CZĘŚCI.KAŻDĄ ROZWAŁKOWAĆ I WYKROIĆ TRÓJKĄTY.


W KAŻDY NAŁOŻYĆ FARSZ I ZWINĄĆ ROGALE PRZYGNIATAJĄC KOŃCÓWKI.


WYKŁADAĆ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA

I KAŻDEGO ROGALA PRZESMAROWAĆ PO WIERZCHU POZOSTAŁYM BIAŁKIEM.


  PIEC W TEMP. 190 st. C. PRZEZ 30 min.

NAJLEPSZE SĄ Z BARSZCZYKIEM CZERWONYM.

ŻYCZĘ SMACZNEGO;)



 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 516  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi