Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 619 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 20 maja 2014 10:04

MUFFINKI Z RABARBAREM I  KRUSZONKĄ

 

010.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- 2 szkl. mąki

- 3/4 szkl.cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

- 200 ml. mleka

- 2 jajka

- pół szklanki oleju rzepakowego

- 2 łodyżki rabarbaru (około 1 i 1/2 szklanki)

 

NA KRUSZONKĘ:

 

- 2-3 łyżki miękkiego masła

- 2 łyżki cukru

- mąka ( tyle by składniki połączyły się tworząc kruszonkę)

 

WYKONANIE:

 

Składniki suche wymieszać w jednej misce, składniki płynne (olej,jaja,mleko) w drugiej.

Łączymy wszystko dokładnie, tak by powstała jednolita masa.

Umyty rabarbar delikatnie obieramy ze skórki i tniemy na grubość około 1 cm.Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.

Formę do muffinek napełniamy masą (do 3/4 wysokości) i obsypujemy kruszonką.

 

002.JPG

 

Pieczemy w 180 st.C przez około 20-25min.Do suchego patyczka.

 

004.JPG

 

 

Rabarbalove


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 19 marca 2014 10:22

MUFFINKI MARCHEWKOWE

 

071.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- 2 szkl. startej marchwi

- 1 szkl. cukru

- 1 opak. cukru waniliowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 jajka

- 3/4 szkl. oleju

- szczypta soli

 

WYKONANIE:

 

Marchewki (około 2 duże ) obieramy i ścieramy na drobnych oczkach i w miarę dokładnie łączymy z jajkami,cukrem,c.wanil.  i olejem. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników.Do masy marchwiowej dosypujemy stopniowo sypkie składniki i dokładnie łączymy.

Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego na   180stop. piekarnika. Pieczemy przez około 25 min.(do suchego patyczka)

 

068.JPG

 

071.JPG

Życzę smacznego ;)

 

 

Marchew w roli głównej 2


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

piątek, 07 czerwca 2013 13:41

 

MUFFINY Z CZEKOLADOWĄ POSYPKĄ

 

010.JPG

 

SKŁADNIKI:

 

-2 szkl. MĄKI PSZENNEJ

- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

- 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ

- SZCZYPTA SOLI

- 3/4 szkl. CUKRU

- 30-50gr. POSYPKI CZEKOLADOWEJ

 

- 150gr. ROZPUSZCZONEGO MASŁA

- 2 JAJKA

- 3/4 szkl. MLEKA

 

WYKONANIE:

 

PIEKARNIK NASTAWIAMY NA 180stop.C

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SYPKIE (BEZ POSYPKI CZEKOLADOWEJ) W JEDNEJ MISCE. SKŁADNIKI PŁYNNE W DRUGIEJ.

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DOLEWAJĄC PŁYNNĄ MASĘ DO MĄKI.DOKŁADNIE MIESZAMY.NA KONIEC DODAJEMY POSYPKĘ,MIESZAMY I NAPEŁNIAMY PAPILOTKI/FOREMKI DO 3/4 WYSOKOŚCI.

WSTAWIAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA I PIECZEMY OKOŁO 20 min. DO SUCHEGO PATYCZKA.

 

007.JPG

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

środa, 17 kwietnia 2013 12:47

TĘCZOWE MUFFINY Z NIESPODZIANKĄ

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

- 250g MĄKI PSZENNEJ

- 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PECZENIA

- 1/3 ŁYŻECZKI SOLI

- 100g CUKRU PUDRU

- 60g MASŁA

- 220ml MLEKA

- BARWNIKI SPOŻYWCZE

 

SKŁADNIKI BUDYNIU:

 

- 1 OPAK BUDYNIU WANILIOWEGO BEZ CUKRU

- 1 i 1/2 SZKLANKI MLEKA

- 2 ŁYŻKI CUKRU

 

Z TYCH SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ.

 

WYKONANIE:

 

MIESZAMY SKŁADNIKI SYPKIE.MASŁO ROZTAPIAMY I GDY LEKKO SIĘ PRZESTUDZI WLEWAMY DO SYPKICH SKŁADNIKÓW.DELIKATNIE MIESZAMY MIKSEREM,DOLEWAJĄC MLEKO.

CIASTO PODZIELIĆ NA 4 CZĘŚCI(OCZYWIŚCIE DZIELIMY NA TYLE CZĘŚCI ILE CHCEMY OTRZYMAĆ KOLORÓW).

DO KAŻDEJ DOSYPUJEMY SZCZYPTĘ BARWNIKA I DOKŁADNIE MIESZAMY.

PAPILOTKI NAPEŁNIAMY KOLEJNO KOLORAMI.

 

 

PO DWÓCH PIERWSZYCH  NA ŚRODEK NAKŁADAMY ŁYŻECZKĘ BUDYNIU.

 

 

PRZYKRYWAMY RESZTĄ KOLOROWEGO CIASTA.

 

 

WKŁADAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA NA 200stop. C I PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 20-25 MIN.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

piątek, 29 marca 2013 16:06

CYNAMONOWE MUFFINY Z KIWI I RODZYNKAMI

 

 

SKŁADNIKI NA 10-11 BABECZEK

 

- 125g MĄKI PSZENNEJ

- 100g CUKRU PUDRU

- 1/2 ŁYŻECZKI SODY

- 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU

- SZCZYPTA SOLI

- 125 ml MLEKA

- 2 ŁYŻKI MASŁA

- 2 KIWI

- GARŚĆ RODZYNEK

 

WYKONANIE:

 

SKŁADNIKI SYPKIE MIESZAMY W JEDNEJ MISCE.

SKŁADNIKI MOKRE (MLEKO I ROZTOPIONE MASŁO) MIESZAMY W DRUGIEJ MISCE.

KIWI OBIERAMY I TNIEMY W KOSTKĘ.

DO SKŁADNIKÓW SUCHYCH DOKŁADAMY PŁYNNE I MIKSUJEMY.NA KONIEC DODAJEMY KIWI , RODZYNKI I

MIESZAMY ŁYŻKĄ.

 

 

ROZKŁADAMY NA 10-11 PAPILOTEK I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220% C. PIECZEMY PRZEZ 15-20min.

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 526  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi