Bloog Wirtualna Polska
Są 1 277 174 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 20 maja 2014 10:04

MUFFINKI Z RABARBAREM I  KRUSZONKĄ

 

010.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- 2 szkl. mąki

- 3/4 szkl.cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

- 200 ml. mleka

- 2 jajka

- pół szklanki oleju rzepakowego

- 2 łodyżki rabarbaru (około 1 i 1/2 szklanki)

 

NA KRUSZONKĘ:

 

- 2-3 łyżki miękkiego masła

- 2 łyżki cukru

- mąka ( tyle by składniki połączyły się tworząc kruszonkę)

 

WYKONANIE:

 

Składniki suche wymieszać w jednej misce, składniki płynne (olej,jaja,mleko) w drugiej.

Łączymy wszystko dokładnie, tak by powstała jednolita masa.

Umyty rabarbar delikatnie obieramy ze skórki i tniemy na grubość około 1 cm.Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.

Formę do muffinek napełniamy masą (do 3/4 wysokości) i obsypujemy kruszonką.

 

002.JPG

 

Pieczemy w 180 st.C przez około 20-25min.Do suchego patyczka.

 

004.JPG

 

 

Rabarbalove


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 07 maja 2014 10:24

CIASTO KATARZYNKA

 

011.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- biszkopt z 4 jaj ( przepis )

- 3 paczki pierników "Katarzynek"

- 0,65-1 kg serka na sernik

- 0,60ml. śmietany kremówki 30%

- 0,5szkl. cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

- dżem porzeczkowy

 

SKŁADNIKI POLEWY:

 

- 1 gorzka czekolada

- 200 ml. śmietany kremówki 30%

- 1 łyżeczka żelatyny

 

WYKONANIE:

 

1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem

 

004.JPG

 

2) Ser zmiksować

3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem.Do ubitej,stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach.(dolewamy żelatynę wystudzoną)

4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.

 

007.JPG

 

5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

6) Śmietanę ( 200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.

Gdy czekolada przestygnie , delikatnie wylewamy ją na ciasto.

 

012.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

środa, 19 marca 2014 10:22

MUFFINKI MARCHEWKOWE

 

071.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- 2 szkl. startej marchwi

- 1 szkl. cukru

- 1 opak. cukru waniliowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 jajka

- 3/4 szkl. oleju

- szczypta soli

 

WYKONANIE:

 

Marchewki (około 2 duże ) obieramy i ścieramy na drobnych oczkach i w miarę dokładnie łączymy z jajkami,cukrem,c.wanil.  i olejem. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników.Do masy marchwiowej dosypujemy stopniowo sypkie składniki i dokładnie łączymy.

Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego na   180stop. piekarnika. Pieczemy przez około 25 min.(do suchego patyczka)

 

068.JPG

 

071.JPG

Życzę smacznego ;)

 

 

Marchew w roli głównej 2


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

piątek, 27 grudnia 2013 17:58

CIASTECZKA-CHOINECZKI

 

Obraz 061.jpg

 

PIECZEMY CIASTECZKA W/G TEGO PRZEPISU.

DO PRZYGOTOWANIA CHOINECZEK POTRZEBNE BĘDĄ FOREMKI/WYKRAWACZE W CZTERECH ROZMIARACH.W MOIM PRZEPISIE SĄ TO KWIATKI,ALE OCZYWIŚCIE MOGĄ BYC GWIAZDKI,EWENTUALNIE KOŁA.

 

SKŁADNIKI LUKRU KRÓLEWSKIEGO:

 

- 1 BIAŁKO

- 250g CUKRU PUDRU

- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY

- SZCZYPTA BARWNIKA SPOŻYWCZEGO W PROSZKU

 

WYKONANIE:

 

UCIERAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA.TAK PRZYGOTOWANYM LUKREM PRZESMAROWUJEMY CIACHA,NAKŁADAJĄC JEDNO NA DRUGIE. NA GÓRZE CHOINKI KŁADZIEMY np.SUSZONY OWOCEK.CAŁOŚC POSYPUJEMY CUKIERECZKAMI.

 

Obraz 059.jpg


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 27 grudnia 2013 15:16

CZEKOLADOWE CIASTO NUTELLA

 

Obraz 070.jpg

 

 

SKŁADNIKI BISZKOPTU:

 

- 6 JAJEK

- 1 szkl. CUKRU

- 5 łyżek MĄKI PSZENNEJ

- 1 łyżka MĄKI ZIEMNIACZANEJ

- 1 i 1/2  łyżeczki PROSZKU DO PIECZENIA

- 2 łyżki KAKAO

 

WYKONANIE:

 

BIAŁKA UBIC  NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAJĄC STOPNIOWO CUKIER.NA MAŁYCH OBROTACH WMIESZAC ŻÓŁTKA.

RESZTĘ SYPKICH SKŁADNIKÓW WYMIESZAC I POŁĄCZYC  DELIKATNIE Z PIANĄ.

BLACHĘ WYSMAROWAC MARGARYNĄ I OBSYPAC BUŁKĄ TARTĄ.WYLAC CIASTO I PIEC W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 25-30min (do suchego patyczka).

 

BAKALIE:

 

- 10 dkg MORELI

- 10 dkg ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH

- 5 dkg RODZYNEK

- 100ml WÓDKI

 

NOC PRZED PIECZENIEM CIASTA ,BAKALIE ZALAC 100ml WÓDKI ZMIESZANEJ ZE 100ml WODY.

 

SKŁADNIKI KREMU:

 

- KOSTKA MIĘKKIEGO MASŁA

- 300g NUTELLI

- 4 JAJKA

- 2 łyżki CUKRU

 

WYKONANIE:

 

MIĘKKIE MASŁO UTRZEC NA PUSZYSTĄ MASĘ  Z DODATKIEM NUTELLI.

DO MISKI NIERDZEWKI WBIJAMY 4 JAJKA Z DWOMA ŁYŻKAMI CUKRU , WSTAWIAMY JĄ NA GARNEK Z WODĄ (tak by miska nie dotykała wody) I UBIJAMY OKOŁO 10 min NAD PARĄ.PILNUJĄC BY WODA SIĘ NIE ZAGOTOWAŁA.PO TYM CZASIE WSTAWIAMY MISKĘ DO POJEMNIKA Z ZIMNĄ WODĄ BY SCHŁODZIC PIANĘ , OD CZASU DO CZASU MIKSUJĄC. TAK UBITE JAJKA ŁĄCZYMY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ.

 

BAKALIE ODSĄCZAMY NA SITKU I TNIEMY W KOSTKĘ.WODĘ Z ALKOHOLEM ZOSTAWIAMY DO NASĄCZENIA BISZKOPTU.BISZKOPT PRZECINAMY NA POŁOWĘ ,NASĄCZAMY JEDEN BLAT POŁOWĄ WODY I WYKŁADAMY NA WIERZCH POŁOWĘ MASY CZEKOLADOWEJ.NA TO POSYPUJEMY POŁOWĘ BAKALII I PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM BISZKOPTU.TAK JAK POPRZEDNIO NASĄCZAMY ALKOHOLEM,NAKŁADAMY RESZTĘ MASY I OBSYPUJEMY BAKALIAMI.

 

Obraz 056.jpg

 

WIERZCH CIASTA MOŻNA POLAC POLEWĄ CZEKOLADOWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY I KILKU ŁYŻEK MLEKA (ŁĄCZYMY NA PALNIKU CZEKOLADĘ Z MLEKIEM , GDY LEKKO PRZESTYGNIE POLEWAMY CIASTO).JA MLEKA DODAWAŁAM TYLE BY POLEWA NIE BYŁA ZBYT GĘSTA.

 

Obraz 063.jpg

Obraz 069.jpg

 

SMACZNEGO ;)

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Top Blogi

sobota, 20 stycznia 2018

Licznik odwiedzin:  313 775  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi