Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 619 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 28 sierpnia 2012 15:32

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

SKŁAD:

  •  OGÓRKI  DOWOLNA ILOŚĆ
  • KOPER
  • ZIELE ANGIELSKIE
  • LIŚCIE LAUROWE
  •  MUSZTARDA SAREPSKA

OGÓRKI OBRAĆ I POKROIĆ W ZDŁUŻ NA 4 CZĘŚCI.

UKŁADAĆ PIONOWO W SŁOIKACH DODAJĄC DO KAŻDEGO MAŁY KOPER,2 ZIARENKA ZIELA ANG. ,LIŚĆ LAUROWY.

SKŁAD ZALEWY:

  • 1 SZKL. OCTU
  • 4 SZKL. WODY
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 2 ŁYŻKI SOLI

SKŁADNIKI ZALEWY ZAGOTOWAĆ I WYSTUDZIĆ.

 

1/2 SZKL. PRZEGOTOWANEJ WODY,WYSTUDZIĆ I DODAĆ 2 ŁYŻKI MUSZTARDY,WYMIESZAĆ I WLAĆ DO OSTUDZONEJ ZALEWY.

TAK PRZYGOTOWANĄ ZALEWĄ ,ZALEWAĆ OGÓRKI.

ZAKRĘCONE JUŻ SŁOIKI GOTOWAĆ 3-4 min.OD ZAGOTOWANIA.

 


 




Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 28 sierpnia 2012 14:56

POMIDORY FASZEROWANE FETĄ

SKŁAD:

  • 4 DUŻE POMIDORY
  • 100-150g SERA FETA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • KILKA ŁYŻEK TARTEJ BUŁKI
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • PO PÓŁ ŁYŻECZKI

                  -BAZYLII

                  -PIETRUSZKI NATKI

  • SÓL , PIEPRZ

 

WYKONANIE:

UMYTE POMIDORY,PRZYCINAMY OD GÓRY I WYDRĄŻAMY ŚRODKI.

OPRUSZAMY OD ŚRODKA SOLĄ I KŁADZIEMY NA TALERZU OTWORAMI DO DOŁU,ŻEBY WYCIEKŁ SOK.

POSYPUJEMY PIEPRZEM.CZOSNEK SIEKAMY I UCIERAMY Z ODROBINĄ SOLI,MIESZAMY Z FETĄ,POKROJONYMI W DROBNĄ KOSTKĘ CZAPECZKAMI,BUŁKĄ TARTĄ,MASŁEM I ZIOŁAMI.UKŁADAMY NA GRILLU.

SKRAPIAMY OLEJEM I SOKIEM Z PRZETARTYCH WYDRĄŻONYCH ŚRODKÓW POMIDORÓW.

PIEC PRZEZ 10-15 MIN.


MOŻNA RÓWNIEŻ ZAPIEC JE W PIEKARNIKU 180 STOPNI 20min.

DOSKONAŁE JAKO DODATEK DO MIĘSKA Z GRILLA.

POLECAM.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 28 sierpnia 2012 14:21

MUFFINKI Z BORÓWKĄ

 

SKŁAD:

1 i 1/2 SZKLANKI MĄKI

2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

CUKIER WANILIOWY

1/2 SZKL CUKRU

SZKL. BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

1/2 KOSTKI MASŁA

2 JAJKA

SZKL. MLEKA

 

WYKONANIE:

POŁĄCZYĆ SKŁADNIKI SUCHE.

MASŁO ROZTOPIĆ I OSTUDZIĆ.JAJKA ROZTRZEPAĆ WIDELCEM.SKŁADNIKI PŁYNNE POŁĄCZYĆ Z SYPKIMI I WYMIESZAĆ.

NA KONIEC DODAĆ BORÓWKI I DELIKATNIE PRZEMIESZAĆ.

NAPEŁNIAĆ FOREMKI I PIEC W TEMP. 180 STOPNI OKOŁO 15-20 MIN

JA DO POŁOWY CIASTA PRZED WYMIESZANIEM Z BORÓWKĄ DODAŁAM ŁYŻKĘ KAKAO.

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 22 sierpnia 2012 15:17

LECZO

 

 

Odkąd sięgam pamięcią , zawsze latem królowało w moim domu "LECZO". Przepyyyyyyyyyyyszna potrawa z cukini,papryki pomidorków czyli wszystko to co latem możemy znalezć w ogródeczku, bądz też oczywiście w warzywniaku .

Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na Leczo.

Zaczynamy ;)

 

SKŁADNIKI:

  • 3 ŚREDNIE POMIDORKI
  • 1 PAPRYKA
  • ŚREDNIA CUKINIA
  • 3 MAŁE CEBULE
  • 200-300g KIEŁBASY
  • PRZYPRAWY (1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,2 łyżeczki wegety,szczypta pieprzu,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,przyprawa do leczo1/2 opak.,łyżka koncentratu pomidorowego.)
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • 300ml WODY

WYKONANIE:

 UMYTĄ PAPRYKĘ PRZEKROIĆ NA POŁOWĘ WYKROIĆ GNIAZDA NASIENNE,NASTĘPNIE POKROIĆ W PASECZKI O DŁUGOŚCI OKOŁO 2cm.

POMIDORY SPAŻYĆ WRZĄTKIEM I OBRAĆ ZE SKÓRKI.POKROIĆ W GRUBSZĄ KOSTKĘ.

CEBULĘ PRZEKROIĆ NA POŁOWĘ I POKROIĆ W PIÓRKA.

CUKINIĘ OBIERAMY ZE SKÓRY I KROIMY W KOSTKĘ GRUBOŚCI OKOŁO 2cm.

W RONDLU ROZGRZEWAMY OLEJ (tak by delikatnia zakrył spód).WRZUCAMY PAPRYKĘ I CEBULĘ.CZEKAMY MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU AŻ CEBULA SIĘ LEKKO ZRUMIENI.


NASTĘPNIE DOLEWAMY 300ml WODY I DUSIMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ JAKIEŚ 10 min.

PO TYM CZASIE DOKŁADAMY CUKINIĘ I DALEJ DUSIMY ,TEŻ JAKIEŚ 10min.PRZYPRAWIAMY JAŻYNKĄ (około 2 łyżeczki),PIEPRZEM ,SŁODKĄ PAPRYKĄ,POŁOWĄ OPAKOWANIA PRZYPRAWY DO LECZO.


KIEŁBASĘ KROIMY W PLASTRY.

PRZYSMAŻAMY NA DOSŁOWNIE ODROBINIE OLEJU .

DODAJEMY DO RONDELKA,RAZEM Z POMIDORAMI.

DUSIMY JESZCZE CHWILĘ .

DO SMAKU MOŻNA DODAĆ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO,JAK KTOŚ LUBI.ZDEJMUJEMY Z OGNIA JAK CUKINIA BĘDZIE MIĘKKA.

OCZYWIŚCIE KAŻDY MA INACZEJ "PODRASOWANY" SMAK ;) TAK WIĘC JEŚLI CHODZI O PRZYPRAWY TO MOŻNA ZASZALEĆ OBY TYLKO NIE ZA BARDZO.

NAJLEPIEJ SMAKUJE Z CHLEBKIEM.

ŻYCZĘ SMACZNEGO.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

czwartek, 16 sierpnia 2012 21:37

MUFFINKI CZEKOLADOWE 

 

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg MĄKI
  • 10 dkg BRĄZOWEGO CUKRU
  • CUKIER WANILIOWY
  • 2 ŁYŻKI KAKAO
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  • 80 dkg MASŁA
  • 80 dkg MLECZNEJ CZEKOLADY
  • 150 ml MLEKA
  • 2 JAJKA

 

WYKONANIE:

 

WSZYSTKIE SYPKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ.

MASŁO ROZPUŚCIĆ,POŁĄCZYĆ Z MLEKIEM I JAJKAMI,WYMIESZAĆ.

DODAC DO SYPKICH SKŁADNIKÓW I DOBRZE WYMIESZAĆ,BY NIE BYŁO GRUDEK.NA KONIEC DODAĆ POSIEKANĄ CZEKOLADĘ I DELIKATNIE WYMIESZAĆ.

NAKŁADAĆ DO FOREMEK (DO 3/4 WYSOKOŚCI)


PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU DO 180 STOPNI  PRZEZ 20-25 min

 

 

Smacznego :)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 517  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi