Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 620 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 20 maja 2014 10:04

MUFFINKI Z RABARBAREM I  KRUSZONKĄ

 

010.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- 2 szkl. mąki

- 3/4 szkl.cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

- 200 ml. mleka

- 2 jajka

- pół szklanki oleju rzepakowego

- 2 łodyżki rabarbaru (około 1 i 1/2 szklanki)

 

NA KRUSZONKĘ:

 

- 2-3 łyżki miękkiego masła

- 2 łyżki cukru

- mąka ( tyle by składniki połączyły się tworząc kruszonkę)

 

WYKONANIE:

 

Składniki suche wymieszać w jednej misce, składniki płynne (olej,jaja,mleko) w drugiej.

Łączymy wszystko dokładnie, tak by powstała jednolita masa.

Umyty rabarbar delikatnie obieramy ze skórki i tniemy na grubość około 1 cm.Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.

Formę do muffinek napełniamy masą (do 3/4 wysokości) i obsypujemy kruszonką.

 

002.JPG

 

Pieczemy w 180 st.C przez około 20-25min.Do suchego patyczka.

 

004.JPG

 

 

Rabarbalove


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 07 maja 2014 10:24

CIASTO KATARZYNKA

 

011.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- biszkopt z 4 jaj ( przepis )

- 3 paczki pierników "Katarzynek"

- 0,65-1 kg serka na sernik

- 0,60ml. śmietany kremówki 30%

- 0,5szkl. cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

- dżem porzeczkowy

 

SKŁADNIKI POLEWY:

 

- 1 gorzka czekolada

- 200 ml. śmietany kremówki 30%

- 1 łyżeczka żelatyny

 

WYKONANIE:

 

1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem

 

004.JPG

 

2) Ser zmiksować

3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem.Do ubitej,stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach.(dolewamy żelatynę wystudzoną)

4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.

 

007.JPG

 

5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

6) Śmietanę ( 200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.

Gdy czekolada przestygnie , delikatnie wylewamy ją na ciasto.

 

012.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 547  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi