Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 619 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
wtorek, 28 maja 2013 18:24

CIASTO SHREK

 

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

 

- 4 JAJKA

- 1 SZKL. CUKRU

- 1 SZKL. MĄKI PSZENNEJ

- 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

- 1 ŁYŻKA WODY

 

WYKONANIE:

 

BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ.POD KONIEC UBIJANIA DODAJEMY CUKIER.NASTĘPNIE NA WOLNYCH OBROTACH MIESZAMY PIANĘ Z ŻÓŁTKAMI.ŁYŻKĄ ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI I PRZEZ SITKO STOPNIOWO DODAJEMY DO PIANY,DELIKATNIE MIESZAJĄC.NA KONIEC DOLEWAMY DO CIASTA ŁYŻKĘ WODY I RÓWNIEŻ DELIKATNIE MIESZAMY.

WYLEWAMY CIASTO NA  BLASZKĘ(ja piekłam w blaszce 20x24cm) WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA I PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 30 min. W TEMP. 180stop. C.DO SUCHEGO PATYCZKA.

Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTA ŚCINAMY WIERZCH.

 

SKŁADNIKI KREMU BUDYNIOWEGO:

 

- 1 l SOKU Z KIWI (PYSIO)

- 3 BUDYNIE ŚMIETANKOWE BEZ CUKRU

 

WYKONANIE:

 

Z SOKU ODLAĆ 1/2 SZKLANKI DO ROZROBIENIA BUDYNIÓW.RESZTĘ SOKU ZAGOTOWAĆ.DO GOTUJĄCEGO SIĘ SOKU DOLEWAMY ROZROBIONY BUDYŃ,ENERGICZNIE MIESZAJĄC BY NIE POWSTAŁY GRUDKI.

GORĄCĄ MASĘ WYLEWAMY NA BISZKOPT I ROZSMAROWUJEMY.

 

SKŁADNIKI NA WIERZCH CIASTA:

 

- 1 opak. CIASTEK DELICJI

- 300ml. ŚMIETANY KREMÓWKI

- 2 GALARETKI AGRESTOWE

- 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

- 1/2 L WRZĄCEJ WODY

- GORZKA CZEKOLADA DO POSYPANIA

 

NA WYSTUDZONY KREM UKŁADAMY DELICJE.

 

 

GALARETKI ROZPUSZCZAMY W 1/2L WRZĄCEJ WODY.ŚMIETANĘ UBIJAMY Z DODATKIEM 2 ŁYŻEK CUKRU I DODAJEMY DO NIEJ TĘŻĘJĄCĄ GALARETKĘ,SCHŁADZAMY CHWILĘ DO ŚCIĄGNIĘCIA I WYLEWAMY NA DELICJE.WYRÓWNUJEMY WIERZCH I WSTAWIAMY DO LODÓWKI.GDY STĘŻEJE POSYPUJEMY STARTĄ CZEKOLADĄ.

 


Podziel się
oceń
1
1
Tagi: CIASTO, SHREK

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 28 maja 2013 9:58

SOS ALFREDO

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 1 CEBULKA

- 2 ZĄBKI CZOSNKU

- 150ml ŚMIETANY KREMÓWKI

- PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI

- ŁYŻKA MASŁA

- WEGETA

- SER PARMEZAN (EWENTUALNIE DOBRY ŻÓŁTY SER)

 

WYKONANIE:

 

CEBULKĘ ZETRZEĆ NA DROBNYCH OCZKACH I PODDUSIĆ NA MAŚLE,DODAĆ WEGETĘ DO SMAKU.ZALEWAMY ŚMIETANĄ I DODAJEMY PRZECIŚNIĘTE PRZEZ PRASKĘ, 2 ZĄBKI CZOSNKU.NA KONIEC POSYPYJEMY SOS POSIEKANĄ NATKĄ PIETRUSZKI I STARTYM SEREM.

 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: SOS, ALFREDO

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 22 maja 2013 17:08

PIELUSZKI Z NIESPODZIANKĄ

 

 

SKŁĄDNIKI CIASTA:

 

- 30 dkg MĄKI PSZENNEJ

- 10 dkg CUKRU PUDRU

- 20 dkg MASŁA

- 2 ŻÓŁTKA

- 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

 

SKŁADNIKI NA AGRAFKI:

 

- 1/2 KOSTKI GORZKIEJ CZEKOLADY

 

SKŁADNIKI LUKRU:

 

- 3-4 ŁYŻKI MLEKA

- 3/4 SZKL. CUKRU PUDRU

 

-1/2 KOSTKI GORZKIEJ CZEKOLADY NA NADZIENIE

 

WYKONANIE:

 

ZE SKŁADNIKÓW ZAGNIATAMY CIASTO,ZAWIJAMY JE W FOLIĘ I WSTAWIAMY NA 30min DO LODÓWKI.

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY NAD PARĄ I LEKKO SCHŁADZAMY.GDY ZACZNIE GĘSTNIEĆ,SZPRYCĄ ODLEWAMY NA PERGAMINIE OKOŁO 20 SZT. AGRAFEK O dł. OKOŁO 3-4cm.WSTAWIAMY DO LODÓWKI.

CIASTO ROZWAŁKOWAĆ,DELIKATNIE PODSYPUJĄC MĄKĄ I WYKRAWAĆ TRÓJKĄTY O DŁ OKOŁO 10-12cm.

 

 

NA ŚRODEK KAŻDEGO KŁADZIEMY 1/2 KOSTKI CZEKOLADKI(JEŚLI KOSTECZKI SĄ MAŁE TO UKŁADAMY PO CAŁEJ).

ZAKŁADAMY CIASTO NAJPIERW OD DOŁU A NASTĘPNIE BOKI.

 

 

CIASTECZKA UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA I PIECZEMY W TEMP 180stop.C PRZEZ OKOŁO 25-30min.

ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.

MLEKO MIKSUJEMY Z PUDREM NA GŁADKĄ,JEDNOLITĄ MASĘ. SMARUJEMY LUKREM CIASTECZKA I NA KAŻDYM UKŁADAMY AGRAFKĘ.

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

poniedziałek, 20 maja 2013 16:14

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 2 POMIDORY

- 2 JAJKA

- SAŁATA ROSZPONKA

- PĘCZEK RZODKIEWKI

- 15 dkg. ŻÓŁTEGO SERA

- KILKA CZARNYCH OLIWEK

- SZCZYPIOREK

- SÓL,PIEPRZ

- 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

 

WYKONANIE:

 

JAJKA UGOTOWAĆ NA TWARDO,OBRAĆ I POKROIĆ W ĆWIARTKI LUB PLASTRY.POMIDORY POKROIĆ W ĆWIARTKI,RZODKIEWKI W KRĄŻKI,SER W KOSTKĘ.SZCZYPIOREK POSIEKAĆ.WYMIESZAĆ WSZYSTKIE SKŁADNIKI SAŁATKI PRZYPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM,SKROPIĆ OLIWĄ.

IDEALNA SAŁATKA NA ROZPOCZĘTY JUŻ SEZON GRILOWY ;)

 

 

 


Podziel się
oceń
0
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

poniedziałek, 20 maja 2013 15:17

KEBAB-GYROS Z ROSZPONKĄ I SERKIEM

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 1 OPAK. WRAPSÓW

- SAŁATA ROSZPONKA

- 1 OPAK. SERKA WIEJSKIEGO

- 1 PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA

- 2-3 POMIDORKI

- OGÓREK ŚWIEŻY

- SÓL,PIEPRZ,GYROS

- OLEJ DO SMAŻENIA

 

WYKONANIE:

 

PIERŚ Z KURCZAKA TNIEMY W KOSTKĘ,OBSYPUJEMY GYROSEM I SMAŻYMY W NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU.

OGÓRKA I POMIDORA TNIEMY W PLASTRY, I LEKKO DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.

 

WRAPSY PODPIEKAMY W PIEKARNIKU 1 150stop.C OKOŁO 2min.

PO WYJĘCIU ZWIJAMY W "TRĄBKĘ" I ZAWIJAMY KOŃCEM  DO GÓRY.

NADZIEWAMY KOLEJNO WARSTWAMI CIEPŁEGO KURCZAKA, SAŁATY, POMIDORA,OGÓRKA I POLEWAMY ŁYŻKĄ SERKA.

 

 

POZOSTAJE MI TYLKO ŻYCZYĆ SMACZNEGO ;)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 528  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi