Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 255 086 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
sobota, 27 kwietnia 2013 10:10

BROWNIE Z ORZECHAMI I PODWÓJNĄ CZEKOLADĄ

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 110g POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH

- 200g MASŁA

- 85g CZEKOLADY (50/50 GORZKA Z MLECZNĄ)

- 40g GORZKIEGO KAKAO

- 250g CUKRU

- 3 JAJKA

- 2 ŁYŻECZKI OLEJKU WANILIOWEGO

- 1/2 szkl. MĄKI PSZENNEJ

- 1/4 ŁYŻECZKI SOLI

 

SKŁADNIKI NA KREM:

 

-60g CZEKOLADY (50/50 GORZKA Z MLECZNĄ)

- 1/3 szkl ŚMIETANY KREMÓWKI

 

WYKONANIE:

 

ORZECHY PODPIEKAMY W PIEKARNIKU W 180stop. PRZEZ OKOŁO 8-10min.

 

 

NAD PARĄ ROZTAPIAMY POSIEKANE MASŁO Z POKRUSZONĄ CZEKOLADĄ.GDY SIĘ POŁĄCZĄ ZDEJMUJEMY Z OGNIA.

DO MASY DODAJEMY KAKAO I CUKIER,DOKŁADNIE MIESZAMY.

DOKŁADAMY KOLEJNO JAJKA WCIĄŻ UCIERAJĄC.DODAJEMY OLEJEK.NASTĘPNIE MĄKĘ I SÓL WMIESZAĆ ŁYŻKĄ W CIASTO.NA KONIEC WSYPUJEMY ORZECHY.

 

 

WYKŁADAMY CIASTO NA BLASZKĘ (NACZYNIE DO TART).

 

 

PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 30-35min W TEMP. 160stop.C (DO SUCHEGO PATYCZKA)

WYKŁADAMY CIASTO Z PIEKARNIKA,STUDZIMY I KOŃCEM DREWNIANEJ ŁYŻKI ROBIMY OKOŁO 25 OTWORÓW.

 

 

ŚMIETANĘ ZAGOTOWAĆ ,ZDJĄĆ Z OGNIA I WSYPAĆ POKRUSZONĄ CZEKOLADĘ.MIESZAMY DO MOMENTU CAŁKOWITEGO ROZPUSZCZENIA.

DO DZIUREK NALEWAMY MASĘ ZE ŚMIETANY I WSTAWIAMY DO LODÓWKI.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

piątek, 26 kwietnia 2013 13:05

SŁODKA NIESPODZIANKA OD WINIARY

 

 

KILKA DNI TEMU PRZESYŁAŁAM SWÓJ ADRES Z DRUSZLAKA DO AKCJI "ROZDAJEMY LATO" (100 PIERWSZYCH OSÓB KTÓRE NADESŁAŁY ADRESY MIAŁY OTRZYMAĆ GALARETY) I WŁAŚNIE DZISIAJ OTRZYMAŁAM  NIESPODZIANKĘ  W POSTACI 12 GALARETEK.MNIAM ;)

PRZYDADZĄ SIĘ W NADCHODZĄCEJ AKCJI KTÓRA PONOĆ JUŻ WKRÓTCE.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

środa, 24 kwietnia 2013 10:24

TORT BANANOWY

 

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

 

- 5 JAJ

- 3/4 SZKL. CUKRU

- 2/3 SZKL. MĄKI PSZENNEJ

- 2 ŁYŻKI GORZKIEGO KAKAO

- ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

 

WYKONANIE:

 

BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ,POD KONIEC UBIJANIA DODAJEMY CUKIER.NASTĘPNIE DELIKATNIE WMIESZAĆ ŻÓŁTKA I POŁĄCZONE ZE SOBĄ POZOSTAŁE SYPKIE SKŁADNIKI.DELIKATNIE ŁĄCZYMY WSZYSTKO SZPATUŁKĄ I WYLEWAMY NA WYŁOŻONĄ OD SPODU PAPIEREM DO PIECZENIA TORTOWNICĘ.

 

 

PIECZEMY W 180 stop. C OKOŁO 35-40min.(DO SUCHEGO PATYCZKA)

 

 

OSTUDZONY BISZKOPT PRZECINAMY NA 2 CZĘŚCI.

 

 

SKŁADNIKI KREMU:

 

- 5 BANANÓW (OKOŁO 80dkg)

- 3 X PO 200ml ŚMIETANY KREMÓWKI 30-36%

- 1 TOREBKA CUKRU WANILIOWEGO

- 1 BIAŁKO

- 6 ŁYŻEK SOKU Z CYTRYNY

- 4 ŁYŻKI CUKRU

- 5 ŁYŻECZEK ŻELATYNY

- ŚMIETAN FIX

WYKONANIE:

 

3 BANANY ZMIKSOWAĆ Z 4 ŁYŻKAMI SOKU Z CYTRYNY (LUB ZMIAŻDŻYĆ DOKŁADNIE WIDELCEM),DOKŁADNIE WYMIESZAĆ Z ROZPUSZCZONĄ W NIEWIELKIEJ ILOŚCI CIEPŁEJ WODY ŻELATYNĄ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.

 

UBIĆ JEDEN POJEMNIK ŚMIETANY Z CUKREM WANILIOWYM.BIAŁKO UBIĆ Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU I DODAĆ RAZEM Z UBITĄ ŚMIETANĄ DO PAPKI BANANOWEJ.LEKKO,LECZ DOŚĆ DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.

PRZYGOTOWANYM KREMEM POSMAROWAĆ JEDEN BLAT BISZKOPTU I PRZYKRYĆ DRUGIM.

CIASTO WSTAWIAMY DO LODÓWKI I ZABIERAMY SIĘ ZA UBIJANIE RESZTY ŚMIETANY Z FIXEM I ŁYŻKĄ CUKRU.

ŚMIETANĄ SMARUJEMY TORT I DEKORUJEMY GO BANANAMI SKROPIONYMI WCZEŚNIEJ SOKIEM Z CYTRYNY.

 

 

( MÓJ TORCIK POSYPAŁAM OKRUSZKAMI Z BISZKOPTU)

WSTAWIAMY NA 2godz. LUB NAJLEPIEJ DŁUŻEJ DO LODÓWKI.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

czwartek, 18 kwietnia 2013 11:43

PALUCHY SEROWE

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 1 OPAKOWANIE CIASTA FRANCUSKIEGO(275g)

- 10 dkg SERA ŻÓŁTEGO

- 1 MAŁE JAJKO

- PRZYPRAWY:

              BAZYLIA,CZOSNEK GRANULOWANY,SÓL

 

WYKONANIE:

 

CIASTO ROZWIJAMY,SMARUJEMY ROZTRZEPANYM I LEKKO OSOLONYM JAJKIEM.

 

 

POSYPUJEMY PRZYPRAWAMI I NA JEDNĄ POŁOWĘ ROZSYPUJEMY STARTY SER.

 

 

SKŁADAMY NA PÓŁ I LEKKO DOCISKAMY CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA.

 

 

CIASTO TNIEMY NA PASKI O SZEROKOŚCI OKOŁO 2 cm I PRZESMAROWUJEMY JAJKIEM.

 

 

ŁAPIEMY PASKI ZA DWA KOŃCE I OKRĘCAMY W PRZECIWNE STRONY.

 

 

PIECZEMY W 200stop.C PRZEZ OKOŁO 20min.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

czwartek, 18 kwietnia 2013 11:13

WYTRAWNE ROLADKI

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 1 OPAK. CIASTA FRANCUSKIEGO(275g)

- 200g SERA FETA

- 12 PLASTERKÓW SZYNKI(W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PLASTRA)

- 2 ŁYŻKI OLIWY

- PĘCZEK SZCZYPIORKU LUB ŚWIEŻA BAZYLIA

 

WYKONANIE:

 

SER UCIERAMY WIDELCEM Z OLIWĄ I POSIEKANYM SZCZYPIORKIEM (JEŚLI ROBIMY ROLADKI BEZ SZCZYPIORKU,TYLKO Z DODATKIEM BAZYLII,TO NIE DODAJEMY JEJ DO SERA)

 

 

CIASTO TNIEMY NA 3 CZĘŚCI (OKOŁO 15X25cm).NA KAŻDĄ NAKŁADAMY PO 3-4 PLASTERKI SZYNKI.

 

 

NA SZYNKĘ NAKŁADAMY SER,ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ WOLNEGO MIEJSCA PO DŁUGOŚCI,NA SKLEJENIE (NA SER NAKŁADAMY LEKKO POSZATKOWANĄ BAZYLIĘ).

 

 

ROLUJEMY CIASTO,SKLEJAJĄC PO DŁUGOŚCI BRZEG.

 

 

TNIEMY  OKOŁO 3-4 CM KRĄŻKI I UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.

 

 

PIECZEMY W 200stop.C NA ZŁOTY KOLOR.(JA PIEKŁAM 30min.)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

czwartek, 29 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  302 786  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi