Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 255 086 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
piątek, 27 grudnia 2013 17:58

CIASTECZKA-CHOINECZKI

 

Obraz 061.jpg

 

PIECZEMY CIASTECZKA W/G TEGO PRZEPISU.

DO PRZYGOTOWANIA CHOINECZEK POTRZEBNE BĘDĄ FOREMKI/WYKRAWACZE W CZTERECH ROZMIARACH.W MOIM PRZEPISIE SĄ TO KWIATKI,ALE OCZYWIŚCIE MOGĄ BYC GWIAZDKI,EWENTUALNIE KOŁA.

 

SKŁADNIKI LUKRU KRÓLEWSKIEGO:

 

- 1 BIAŁKO

- 250g CUKRU PUDRU

- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY

- SZCZYPTA BARWNIKA SPOŻYWCZEGO W PROSZKU

 

WYKONANIE:

 

UCIERAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA.TAK PRZYGOTOWANYM LUKREM PRZESMAROWUJEMY CIACHA,NAKŁADAJĄC JEDNO NA DRUGIE. NA GÓRZE CHOINKI KŁADZIEMY np.SUSZONY OWOCEK.CAŁOŚC POSYPUJEMY CUKIERECZKAMI.

 

Obraz 059.jpg


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 27 grudnia 2013 15:16

CZEKOLADOWE CIASTO NUTELLA

 

Obraz 070.jpg

 

 

SKŁADNIKI BISZKOPTU:

 

- 6 JAJEK

- 1 szkl. CUKRU

- 5 łyżek MĄKI PSZENNEJ

- 1 łyżka MĄKI ZIEMNIACZANEJ

- 1 i 1/2  łyżeczki PROSZKU DO PIECZENIA

- 2 łyżki KAKAO

 

WYKONANIE:

 

BIAŁKA UBIC  NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAJĄC STOPNIOWO CUKIER.NA MAŁYCH OBROTACH WMIESZAC ŻÓŁTKA.

RESZTĘ SYPKICH SKŁADNIKÓW WYMIESZAC I POŁĄCZYC  DELIKATNIE Z PIANĄ.

BLACHĘ WYSMAROWAC MARGARYNĄ I OBSYPAC BUŁKĄ TARTĄ.WYLAC CIASTO I PIEC W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 25-30min (do suchego patyczka).

 

BAKALIE:

 

- 10 dkg MORELI

- 10 dkg ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH

- 5 dkg RODZYNEK

- 100ml WÓDKI

 

NOC PRZED PIECZENIEM CIASTA ,BAKALIE ZALAC 100ml WÓDKI ZMIESZANEJ ZE 100ml WODY.

 

SKŁADNIKI KREMU:

 

- KOSTKA MIĘKKIEGO MASŁA

- 300g NUTELLI

- 4 JAJKA

- 2 łyżki CUKRU

 

WYKONANIE:

 

MIĘKKIE MASŁO UTRZEC NA PUSZYSTĄ MASĘ  Z DODATKIEM NUTELLI.

DO MISKI NIERDZEWKI WBIJAMY 4 JAJKA Z DWOMA ŁYŻKAMI CUKRU , WSTAWIAMY JĄ NA GARNEK Z WODĄ (tak by miska nie dotykała wody) I UBIJAMY OKOŁO 10 min NAD PARĄ.PILNUJĄC BY WODA SIĘ NIE ZAGOTOWAŁA.PO TYM CZASIE WSTAWIAMY MISKĘ DO POJEMNIKA Z ZIMNĄ WODĄ BY SCHŁODZIC PIANĘ , OD CZASU DO CZASU MIKSUJĄC. TAK UBITE JAJKA ŁĄCZYMY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ.

 

BAKALIE ODSĄCZAMY NA SITKU I TNIEMY W KOSTKĘ.WODĘ Z ALKOHOLEM ZOSTAWIAMY DO NASĄCZENIA BISZKOPTU.BISZKOPT PRZECINAMY NA POŁOWĘ ,NASĄCZAMY JEDEN BLAT POŁOWĄ WODY I WYKŁADAMY NA WIERZCH POŁOWĘ MASY CZEKOLADOWEJ.NA TO POSYPUJEMY POŁOWĘ BAKALII I PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM BISZKOPTU.TAK JAK POPRZEDNIO NASĄCZAMY ALKOHOLEM,NAKŁADAMY RESZTĘ MASY I OBSYPUJEMY BAKALIAMI.

 

Obraz 056.jpg

 

WIERZCH CIASTA MOŻNA POLAC POLEWĄ CZEKOLADOWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY I KILKU ŁYŻEK MLEKA (ŁĄCZYMY NA PALNIKU CZEKOLADĘ Z MLEKIEM , GDY LEKKO PRZESTYGNIE POLEWAMY CIASTO).JA MLEKA DODAWAŁAM TYLE BY POLEWA NIE BYŁA ZBYT GĘSTA.

 

Obraz 063.jpg

Obraz 069.jpg

 

SMACZNEGO ;)

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

poniedziałek, 02 grudnia 2013 11:09

CIASTO PASTELOWE

 

022.JPG

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT 1

 

- 4 JAJKA

- 1/2 SZKL CUKRU

- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

- 3/4 SZKL MĄKI PSZENNEJ

- 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

 

WYKONANIE:

 

BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAĆ CUKIER ,NASTĘPNIE ŻÓŁTKA.NA KONIEC DELIKATNIE WMIESZAĆ WYMIESZANE WCZEŚNIEJ SYPKIE SKŁADNIKI.

CIASTO WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PERGAMINEM.PIECZEMY W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 30min. (DO SUCHEGO PATYCZKA).

 

SKŁADNIKI BISZKOPTU 2:

 

- SKŁADNIKI JAK WYŻEJ

- KISIEL TRUSKAWKOWY

 

PIECZEMY DRUGI BISZKOPT DOSYPUJĄC DO MĄKI SPROSZKOWANY KISIEL TRUSKAWKOWY.

 

SKŁADNIKI NA KOKOS:

 

- 5 BIAŁEK

- SZKLANKA CUKRU

- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

- 20 dkg WIÓREK KOKOSOWYCH

 

WYKONANIE :

 

BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAJĄC CUKIER.WIÓRKI Z PROSZKIEM WYMIESZAĆ I DELIKATNIE POŁĄCZYĆ Z PIANĄ.   PIEC  W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 20-30 min. AŻ SIĘ ZRUMIENI.

 

SKŁADNIKI MASY JABŁKOWEJ:

 

- 1 kg OBRANYCH I STARTYCH NA GRUBYCH OCZKACH JABŁEK

- 1 GALARETKA ZIELONA

- 1 ŁYŻKA MASŁA

 

WYKONANIE:

 

MASŁO ROZGRZAĆ NA PATELNI,DODAĆ JABŁKA I PRAŻYĆ ,AŻ ZMIĘKNĄ.DOSYPAĆ DO JABŁEK SUCHĄ GALARETKĘ,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ I CHWILKĘ JESZCZE SMAŻYĆ.

 

2/3 GORĄCEJ MASY JABŁKOWEJ NAKŁADAMY NA JASNY BISZKOPT,NAKRYWAMY TO RÓŻOWYM BISZKOPTEM I PRZESMAROWUJEMY RESZTĄ GORĄCYCH JABŁEK.

NAKŁADAMY CIASTO KOKOSOWE I PRZYGOTOWUJEMY BITĄ ŚMIETANĘ.

 

013.JPG

 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

 

- 300ml ŚMIETANY KREMÓWKI 30%

- 1 GALARETKA ( ja miałam pomarańczową)

 

WYKONANIE:

 

GALARETKĘ ROZPUSZCZAMY W 1/2 SZKLANKI WRZĄTKU.

ŚMIETANĘ UBIJAMY NA SZTYWNO I DOLEWAMY TĘŻEJĄCĄ GALARETKĘ.WYKŁADAMY ŚMIETANĘ NA KOKOS.

MOŻEMY POLAĆ ROZTOPIONĄ CZEKOLADĄ,ALE RÓWNIE SMACZNIE BĘDZIE BEZ JEJ DODATKU.

 

022.JPG

ŻYCZĘ SMACZNEGO ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

czwartek, 29 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  302 787  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi