Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 619 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
sobota, 29 grudnia 2012 19:29

PASZTECIKI DROŻDŻOWE:

 

 

CIASTO WYKONAĆ WG. TEGO PRZEPISU

 

SKŁADNIKI FARSZY:

- OKOŁO 40 DKG GOTOWANEGO MIĘSA Z KURCZAKA

- BUŁKA NAMOCZONA W WODZIE

- CEBULA

-SÓL,PIEPRZ,JARZYNKA,GAŁKA MUSZKATAŁOWA.

 

MIĘSO, BUŁKĘ I CEBULĘ ZMIELIĆ W MASZYNCE DO MIĘSA.DOPRAWIĆ PRZYPRAWAMI I WYMIESZAĆ.

CIASTO PODZIELIĆ NA CZTERY CZĘŚCI. Z KAŻDEJ UFORMOWAĆ RULON O DŁ. OKOŁO 40CM.LEKKO ROZWAŁKOWAĆ NA JAKIEŚ 13CM.

1/4 FARSZU ZROLOWAĆ PRZEZ CAŁĄ DŁUGOŚĆ CIASTA I ZAWINĄĆ .

LEKKO DOCISNĄĆ MIEJSCE SKLEJENIA I UŁOŻYĆ DO SPODU.

TAK UTWORZYĆ CZTERY RULONY.CIĄĆ LEKKO Z UKOSA.

 

KAŻDY PASZTECIK NA WIERZCHU POSMAROWAĆ BIAŁKIEM I UKŁADAĆ NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.PIEC W 190 st.

PRZEZ OKOŁO 30 min.

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

sobota, 29 grudnia 2012 18:44

RAFAELLO

 

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

 

- 5 JAJEK

- SZKL. MĄKI

- SZKL. CUKRU

- 2 ŁYŻECZKI PR. DO PIECZENIA

- 2 ŁYŻKI WODY

 

BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAJĄC MAŁYMI PORCJAMI CUKIER.ZMNIEJSZYĆ OBROTY I DODAWAĆ KOLEJNO ŻÓŁTKA.

SZPATUŁKĄ LEKKO WMIESZAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ I PROSZEK . NA KONIEC DODAĆ WODĘ WCIĄŻ MIESZAJĄC.

CIASTO WŁOŻYĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA DO 180 ST. OKOŁO 30 MIN. (DO SUCHEGO PATYCZKA)

WYSTUDZONY  BISZKOPT PRZECINAMY NA POŁOWĘ .

 

SKŁADNIKI KREMU:

 

- 2 DUŻE BUDYNIE ŚMIETANKOWE DELECTY LUB 3 MALE

- 900 ML MLEKA

- 3/4 SZKL. CUKRU

- KOSTKA DOBREGO MASŁA

 

WYKONANIE:

 

BUDYŃ ZAGOTOWAĆ W 900 ML. MLEKA, NASTĘPNIE WYSTUDZIĆ.

MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ.DO MASY PORCJAMI DODAWAĆ BUDYŃ WCIĄŻ UCIERAJĄC.

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ WYKŁADAMY NA POŁOWĘ BISZKOPTA , ZOSTAWIAJĄC TROSZKĘ DO POSMAROWANIA WIERZCHU.

NA KREM NAKŁADAMY DRUGĄ POŁOWĘ BISZKOPTA I SMARUJEMY POZOSTAŁĄ MASĄ.

 

SKŁADNIKI POSYPKI;

- 2 ŁYŻKI MASŁA

- 2 ŁYŻKI CUKRU

- 10 DKG WIÓREK KOKOSOWYCH

 

WYKONANIE:

 

MASŁO STOPIĆ DODAJĄC CUKIER I WIÓRKI.PODSMAŻAĆ DO LEKKIEGO ZRUMIENIENIA WIÓREK.WYSTUDZIĆ I NAŁOŻĆ NA WIERZCH PLACKA.

 

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO ;)

 

 

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

sobota, 29 grudnia 2012 18:08

TRADYCYJNA RYBA PO GRECKU

 

 

SKŁADNIKI :

- 1 KG FILETÓW RYBNYCH

- 3 CEBULE

- 5-6 WIĘKSZYCH MARCHWI

- 4 DUŻE PIETRUSZKI

- 1 MAŁY SELER

- PRZYPRAWA DO RYB

- SÓL,PIEPRZ

- 1 ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO

- MĄKA PSZENNA DO OPANIEROWANIA RYBY

- 2 JAJKA

- OLEJ DO SMAŻENIA

 

WYKONANIE:

 

RYBĘ OPRUSZAMY PRZYPRAWĄ,TNIEMY NA MAŁE KAWAŁKI.OBTACZAMY W MĄCE,NASTĘPNIE W ROZTRZEPANYM JAJKU Z DODATKIEM SOLI.SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR.

 

WARZYWA TRZEMY NA GRUBYCH OCZKACH TARTKI,CEBULĘ TNIEMY W PIÓRKA.KAŻDE OSOBNO PODDUSZAMY NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU,DOPRAWIAMY LEKKO DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM.

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE I DODAJEMY ŁYŻKĘ KONCENTRATU.

 

POŁOWĘ USMAŻONEJ RYBKI WYKŁADAMY NA PÓŁMISEK.

 

NA TO NAKŁADAMY POŁOWĘ PODDUSZONYCH WARZYW.

 

POWTARZAMY JESZCZE JEDNĄ WARSTWĄ RYBY I WARZYW NA WIERZCHU.

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: RYBA, GRECKU

komentarze (1) | dodaj komentarz

sobota, 22 grudnia 2012 12:14

KRUCHE CIASTECZKA

 

SKŁADNIKI:

 

- 30 dkg MĄKI PSZENNEJ

- 10 dkg CUKRU PUDRU

- 20 dkg MARGARYNY

- 2 ŻÓŁTKA

- 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

 

Z PODANYCH SKŁADNIKIÓW SZYBKO ZAGNIEŚĆ CIASTO . ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 1h.

PO TYM CZASIE PODZIELIĆ CIASTO NA 2 CZĘĆCI, DELIKATNIE ROZWAŁKOWAĆ NA OKOŁO 0,5cm ,PODSYPUJĄC MĄKĄ I WYCINAĆ CIASTECZKA.

BLACHĘ Z CIASTECZKAMI WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA, WSTAWIAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA DO 180 st. NA OKOŁO 15-20 min.

 

 

 


Podziel się
oceń
2
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 14 grudnia 2012 10:35

KARTACZE/CEPELINY Z MIĘSKIEM

 

 

SKŁADNIKI:

 

-ZIEMNIACZKI UGOTOWANE I PRZETARTE PRZEZ PRASKĘ

-ZIEMNIACZKI SUROWE, OBRANE I PRZETARTE NA MALUTKICH OCZKACH

SZCZERZE TO ZIEMNIACZKÓW DODAWAŁAM NA OKO.NAJWAŻNIEJSZE BY TYCH UGOTOWANYCH BYŁA 1/4 OBJĘTOŚCI,A SUROWYCH 3/4.

-ŁYŻECZKA SOLI

-PÓŁ ŁYŻECZKI PIEPRZU

 

ZIEMNIACZKI SUROWE PRZETARTE PRZEZ TARTKĘ PRZECISKAMY PRZEZ BAWEŁNIANĄ ŚCIERECZKĘ I ODCISKAMY WODĘ, TAK BY POZOSTAŁY TYLKO LECIUKO WILGOTNE.NASTĘPNIE ŁĄCZYMY JE Z GOTOWANYMI (PRZECIŚNIĘTYMI PRZEZ PRASKĘ,JA UGOTOWAŁAM  1,5 l GARNEK ZIEMNIAKÓW),DOSALAMY ŁYŻECZKĄ SOLI ,PIEPRZEM .

 


 

SKŁADNIKI FARSZU:

-OKOŁO 40 DKG MIĘSKA MIELONEGO

-MAŁA CEBULA

-PIEPRZ/PIEPRZ ZIOŁOWY

-WEGETA

FARSZ PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWIAJĄC DO SMAKU MIĘSKO.NIE PISZĘ PROPORCJI SOLI CZY PIEPRZU,BO OCZYWIŚCIE WSZYSTKO ZALEŻY OD UPODOBANIA.CEBULKĘ KROIMY W DROBNĄ KOSTECZKĘ.DOKŁADNIE MIESZAMY.

 

NABIERAMY MASY Z ZIEMNIAKÓW, UKLEPUJEMY W DŁONI I NA ŚRODEK NAKŁADAMY FARSZ.ZAKŁADAMY BOKI ,ZAKLEJAJĄC TAK BY MIĘSKO NIE WYSTAWAŁO ;)


 

MOJE KLUSECZKI BYŁY SPOOOOOORAWE, A WYSZŁO ICH OKOŁO  17SZT.JAK PISAŁAM WCZEŚNIEJ TE ZIEMNIACZKI GOTOWANE BYŁY W PÓLTORA LITROWYM GARNKU.TAK WIĘC TARTYCH BYŁO 3X WIĘCEJ.MOŻE KARTACZE I SĄ PRACOCHŁONNE,ALE ZA TO PRZEPRZEPYSZNE.OCZYWIŚCIE FARSZ NIE MUSI BYĆ MIĘSNY,RÓWNIE SMACZNY BĘDZIE NP.:GRZYBOWY.

 

 

WKŁADAMY NA WRZĄCĄ,OSOLONĄ WODĘ I GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU OKOŁO 15 MIN.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 545  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi