Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 619 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
środa, 31 października 2012 12:56

FASOLKA PO BRETOŃSKU

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5kg FASOLKI JAŚ
  • 0,4-0,5 kg KIEŁBASY
  • 3 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI MARCHEWKI
  • 0,5 SELERA
  • KONCENTRAT POMIDOROWY
  • 1 CEBULA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • MAJERANEK
  • LISTEK LAUROWY
  • WEGETA,PIEPRZ,KOSTKI ROSOŁOWE
  • ŁYŻKA MASŁA I MĄKI DO ZASMAŻKI

 

WYKONANIE:

FASOLĘ NAMOCZYĆ NAJLEPIEJ DZIEŃ PRZED ZOSTAWIĆ JĄ NA NOC .PO TYLU GODZINKACH SZYBCIEJ ZMIĘKNIE PRZY GOTOWANIU.

NAMOCZONĄ FASOLĘ PRZEPŁUKAĆ,ZALAĆ WODĄ ( TAK BY DWIE TRZECIE STANOWIŁA WODA ) I ZAGOTOWAĆ.WODĘ Z FASOLKĄ  PRZYPRAWIĆ LISTKIEM LAUROWYM,DWOMA KOSTKAMI ROSOŁOWYMI,CZOSNKIEM  I TAK POZOSTAWIĆ PRZYKRYTĄ POKRYWKĄ NA WOLNIUTKIM OGNIU.

MARCHEWKĘ Z SELEREM ZETRZEĆ NA GRUBYCH OCZKACH TARTKI I PO OKOŁO GODZINCE DODAĆ DO FASOLKI WCIĄŻ GOTUJĄC.

KIEŁBASĘ POKROIĆ W PLASTRY ,CEBULKĘ W PIÓRKA A NASTĘPNIE PODSMAŻYĆ NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI OLEJU.TAK PRZYGOTOWANĄ DODAĆ DO WYWARU.

OPRUSZYĆ ŁYŻKĄ MAJERANKU.

GDY FASOLKA BĘDZIE MIĘKKA DODAJEMY DO NIEJ OKOŁO DWIE ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO I WEGETY,PIEPRZU DO SMAKU.

NA KONIEC ROZTAPIAMY NA PATELNI ŁYŻKĘ MASŁA I PODSYPUJEMY ŁYŻKĄ MĄKI PSZENNEJ.ZASMAŻAMY DOSŁOWNIE KILKA SEKUND.ZASMAŻKĘ DODAJEMY DO FASOLI CAŁY CZAS MIESZAJĄC.

TAK PRZYGOTOWANĄ FASOLÓWKĘ PODAJEMY NAJLEPIEJ Z CHLEBKIEM .PO PROSTU PYSZOTA.

Z TEGO PRZEPISU WYCHODZI DOŚĆ DUŻA PORCJA .JAK DLA MOJEJ RODZINKI, TO WYSTARCZAJĄCO NA DWA DNI.

ZAPRASZAM DO STOŁU I ŻYCZĘ SMACZNEGO.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 31 października 2012 11:46

 

SAŁATKA Z  ZUPEK CHIŃSKICH

 

SKŁADNIKI:

  • 10 dkg SERA ŻÓŁTEGO
  • POŁOWA KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
  • 1 ZUPKA CHIŃSKA PIKANTNA(ZŁOTY KURCZAK)
  • 0,5 OGÓRKA ŚWIEŻEGO
  • 1 POMIDOR
  • 1 PAPRYKA ŚWIEŻA
  • 2 JAJKA
  • PIERŚ Z KURCZAKA
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • MAJONEZ
  • WEGETA

 

WYKONANIE:

  1. ZUPKĘ PRZYGOTOWAĆ wg PRZEPISU PODANEGO NA OPAKOWANIU Z JEDNYM WYJĄTKIEM ,WRZĄTKU TYLKO TYLE BY LEKKO PRZYKRYŁ MAKARONIK.
  2. PIERŚ Z KURCZAKA POKROIĆ W ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KOSTKĘ,PRZYPRAWIĆ I USMAŻYĆ NA ŁYŻCE OLEJU LUB OLIWY.
  3. JAJKA UGOTOWAĆ NA TWARDO A NASTĘPNIE POKROIĆ W KOSTECZKĘ.
  4. SER,OBRANY OGÓREK,POMIDOR, PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ OKOŁO 1 cm.
  5. WSZYSTKIE SKŁADNIKI POŁĄCZYĆ I DODAĆ OKOŁO 2 ŁYŻKI MAJONEZU,PRZYPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM.
  6. NA KONIEC POSZATKOWAĆ KAPUSTĘ I POŁĄCZYĆ Z RESZTĄ SAŁATKI.

 

 

SAŁATECZKA PODBIŁA JUŻ SERCA CAŁEJ MOJEJ RODZINKI.

POLECAM W 200% I ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

poniedziałek, 22 października 2012 18:50

PIZZA GYROS Z PIECZARKAMI

SKŁADNIKI CIASTA:

  • 100 ml  MLEKA
  • 200 g MĄKI
  • 1/2 PACZUSZKI DROŻDŻY W PROSZKU ETKERA
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 3 ŁYŻKI OLEJU
  • PRZYPRAWY (OREGANO,CZOSNEK GRANULOWANY)

MĄKĘ WYMIESZAĆ Z CUKREM I SOLĄ I ŁYŻKĄ PRZYPRAW (ŁĄCZNIE)

DODAĆ DROŻDŻE ,MLEKO I OLEJ.WYRABIAMY ELASTYCZNE CIASTO I ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.CIASTO POWINNO PODWOIĆ SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.


W TYM CZASIE PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY.

SKŁADNIKI SOSU DO POSMAROWANIA CIASTA:

  • 2 ŁYŻKI WODY
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 SZCZYPTA SOLI
  • 1 SZCZYPTA PIEPRZU
  • 1 SZCZYPTA OREGANO
  • 1 SZCZYPTA BAZYLII
  • 1 SZCZYPTA OSTREJ PAPRYKI
  • 3 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

CZOSNEK PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ I WYMIESZAĆ Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW.

 

SKŁADNIKI NA PIZZĘ:

  • POJEDYŃCZA PIERŚ Z KURCZAKA
  • 30 DKG PIECZAREK
  • ZIELONE LUB CZARNE OLIWKI
  • 20-30 dkg SERA ŻÓŁTEGO
  • PRZYPRAWY(GYROS,JAŻYNKA)
  • ŁYŻKA MARGARYNY
  • OLEJ DO SMAŻENIA

 

MIĘSKO KROIMY W KOSTKĘ OBSYPUJEMY LEKKO GYROSEM I JAŻYNKĄ DO SMAKU.

PODSMAŻAMY NA ŁYŻCE OLEJU.

PIECZARKI ZCIERAMY NA TARTCE W PLASTRY I PODSMAŻAMY NA ŁYŻCE MARGARYNY.MOŻNA LECIUTEŃKO POSOLIĆ.

OLIWKI KROIMY W KRĄŻKI.

 

GDY CIASTO PODROŚNIE LEKKO JE WYRABIAMY I ROZWAŁKOWUJEMY

NA KSZTAŁT KOŁA O ŚREDNICY OKOŁO 30 cm. I  ODSTAWIAMY NA JAKIEŚ 15 MIN.

PO TYM CZASIE PIZZĘ NA WIERZCHU SMARUJEMY PRZYGOTOWANYM WCZEŚNIEJ  SOSEM I UKŁADAMY PIECZARKI , MIĘSKO ,OLIWKI.


POSYPUJEMY SEREM I PIECZEMY PRZEZ JAKIEŚ 15-20min W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 220stopni C.


NAJLEPIEJ SPRAWDZIĆ UNOSZĄC CZĘŚĆ PIZZY WIDELCEM DO GÓRY,CIASTO MA BYĆ ZARUMIENIONE OD SPODU.

ŻYCZĘ SMACZNEGO ;)



 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

poniedziałek, 22 października 2012 17:09

BUŁECZKI MAŚLANE

PRZEPIS NA PRZEPYSZNE,SŁODKIE BUŁECZKI POCHODZI Z PROGRAMU EWY WACHOWICZ.

 

SKŁADNIKI:

  • 4 dkg DROŻDŻY
  • 0,5 SZKL. CUKRU
  • ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 1 SZKL. MLEKA
  • 70 g MASŁA
  • 2 ŻÓŁTKA
  • 60 dkg MĄKI
  • SZCZYPTA SOLI
  •  CZARNUSZKA
  • BIAŁKO DO SMAROWANIA BUŁECZEK

 

DRODŻE ROZKRUSZAMY I MIESZAMY Z CUKREM,CUKREM WANILIOWYM,ŻÓŁTKAMI I POŁOWĄ SZKLANKI LETNIEGO MLEKA.

ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.

GDY DROŻDŻE SIĘ WYROBIĄ DODAJEMY DO NICH RESZTĘ MLEKA,MĄKĘ ,ROZTOPIONE MASŁO,SZCZYPTĘ SOLI I WYRABIAMY GŁADKIE CIASTO.ODSTAWIAMY JE DO WYROŚNIĘCIA.

 

GDY CIASTO WYROŚNIE, URYWAMY PO KAWAŁECZKU I FORMUJEMY BUŁECZKI.Z TEGO CIASTA POWINNO WYJŚĆ OKOŁO 16 BUŁECZEK.

 

KAŻDĄ BUŁECZKĘ SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY CZARNUSZKĄ.

(OCZYWIŚCIE BUŁECZKI MOGĄ OBYĆ SIĘ BEZ CZARNUSZKI,CHOĆ JA UWIELBIAM WŁAŚNIE Z NIĄ.NABYŁAM JĄ NA ALLEGRO)

PIECZEMY PRZEZ 25 min. W TEMPERATURZE 200 stopni C

 

IDEALNE NA ŚNIADANKO,CZY TEŻ DRUGIE ŚNIADANKO NP.DLA DZIECIAKA DO SZKOŁY.NAPRAWDĘ ŁATWE W WYKONANIU.

 

 

 

 


Podziel się
oceń
5
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

niedziela, 21 października 2012 18:04

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

 

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

 SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 0,4 L KAPUSTY KISZONEJ
  • 300 g MIĘSA GOTOWANEGO Z KURCZAKA
  • 200 g PIECZAREK  LUB PODGRZYBKÓW
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIOŁOWEGO
  • 2 ŁYŻECZKI JAŻYNKI
  • 1 ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATAŁOWEJ
  • SZCZYPTA PIEPRZU


 KAPUSTĘ POSIEKAĆ I PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA.


ZALAĆ DO POŁOWY WODĄ I DUSIĆ POD PRZYKRYCIEM OKOŁO GODZINKI .GDY KAPUSTA JEST KWAŚNA TO PODCZAS DUSZENIA WYMIENIĆ WODĘ .JA WYMIENIAŁAM 2 RAZY,ALE TO ZALEŻY OD KAPUSTKI,DLATEGO TEŻ TRZEBA PRÓBOWAĆ.KAPUSTA DO KROKIECIKÓW POWINNA BYĆ LEKKO KWASKOWA I NIE ROZGOTOWANA.POD KONIEC DUSZENIA DODAĆ ŁYŻECZKĘ JAŻYNKI I PIEPRZU CZARNEGO DO SMAKU(JA DODAŁAM SZCZYPTĘ ,ALE OCZYWIŚCIE JAK KTOŚ LUBI BARDZIEJ PIKANTNE MOŻNA ZASZALEĆ Z DRUGĄ SZCZYPTĄ ;)

GOTOWANE MIĘSKO Z KURCZAKA(MOGĄ BYĆ UDKA Z ROSOŁU) PRZEMIELIĆ ,DODAĆ POSIEKANE ,PODDUSZONE NA MARGARYNIE GRZYBKI I KAPUSTĘ .PRZYPRAWIĆ GAŁKĄ ,JAŻYNKĄ I PIEPRZEM ZIOŁOWYM DO SMAKU.


WSZYSTKO DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.

NAKŁADAĆ NA ŚRODEK NALEŚNICZKA DWIE  ŁYŻKI FARSZU.

NASTĘPNIE TWORZYMY Z NIEGO KSZTAŁT KOPERTY.

 

SKŁADNIKI PANIERKI:

 

  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI MLEKA
  • BUŁKA TARTA

 

JAJKA ROZTRZEPAĆ Z DODATKIEM MLEKA I SOLI WIDELCEM .


KROKIETY MACZAĆ Z KAŻDEJ STRONY W JAJKU I NASTĘNIE W BUŁCE TARTEJ.

SMAŻYĆ NA OLEJU Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.

ILOŚĆ OLEJU JAK NA PLACUSZKI ZIEMNIACZANE.

MOŻNA RÓWNIEŻ NAŁOŻYĆ FARSZ WZDŁUŻ NALEŚNIKA I ZWINĄĆ GO W RULONIK.

PODAWAĆ Z BARSZCZYKIEM CZERWONYM.

JA OSOBIŚCIE UWIELBIAM BARSZCZYK CZERWONY W PROSZKU Z WINIAR.

FAJNE NA RÓŻNEGO TYPU IMPREZY JAKO DANIE NA GORĄCO.

POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO.


 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  307 522  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi