Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 709 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
czwartek, 04 lutego 2016 16:37

OPONKI

 

016.JPG

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 50 szt :

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g sera białego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie :

 

Mąkę przesiewamy i siekamy z miękkim masłem.Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków,dodajemy go do mąki razem z resztą składników (cukrem,jajkami,sodką). Wyrabiamy gładkie ciasto.

 

005.JPG

 

Dzielimy je na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy szklanką i kieliszkiem oponki.

 

 

006.JPG

007.JPG

 

Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron.

 

010.JPG

 

Oponki wykładamy na ręczniki papierowe by je odsączyć z nadmiaru oleju.

 

 

013.JPG


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 17 lutego 2015 18:53

 

FAWORKI

 

 IMG_4058.JPG

 

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 50-60 szt:

 

     -  250g mąki pszennej

     -  20g masła

     -  3 żółtka

     -   kieliszek alkoholu

     -   1/4 szkl. kwaśnej śmietany

     -   szczypta soli

     -   olej do smażenia

 

Wykonanie :

 

Mąkę posiekać z masłem,dodać pozostałe składniki i dokładnie je wyrobić na gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 2-3 części i cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką.

Kroimy paski szerokości 2-3cm i dł. 8cm.W środku każdy pasek nacinamy by przełożyć przez nie jeden z końców.

 

IMG_4055.JPG

 

IMG_4056.JPG

 

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle by faworki pływały) i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Po wyjęciu przekładamy na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem.

 

IMG_4058.JPG

 

                                               Życzę Smacznego


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

czwartek, 08 stycznia 2015 12:29

 

PAWIE OCZKO

 

IMG_4000.JPG

 

Składniki na biszkopt:

 

- 5 jajek

- 1/2 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki krupczatki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka pr. do  pieczenia

 

Białka  ubić na sztywną pianę,dodać cukier i zmniejszając obroty wlać żółtka.Kakao,proszek i mąkę połączyć i delikatnie dosypując połączyć z pianą ,najlepiej łyżką. Piec około 30min. w temp,. 180st.C.  (do suchego patyczka)

 

Składniki na krem:

 

- 3/4 szkl. cukru pudru

- 2 cukry waniliowe

- 1/2 litra śmietanki kremówki 36%

- 450g sera do sernika najlepiej wieluńskiego

- 6 łyżeczek żelatyny

 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody.Ser zmiksować z cukrem.Śmietanę ubić i dodawać do sera,na koniec dodać zimną żelatynę.

 

Dodatkowe składniki:

 

- 2 opakowania delicji

- słoik dżemu o tym samym smaku co delicje

- 1/2 szkl, zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczki

- kieliszek alkoholu

 

Biszkopt namoczyć kawą wymieszaną z alkoholem i posmarować dżemem.Wykładamy na ciasto połowę masy i układamy na niej delicje w dół galaretką .

 

IMG_3998.JPG

 

Na to wykładamy resztę masy.

 

Składniki na polewę:

 

- 1 mleczna czekolada

- mała śmietana kremówka 30%

- 2 łyżeczki żelatyny

 

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.Czekoladę i śmietanę wkładamy do garnka i rozpuszczamy mieszając, aż się ładnie połączą.Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Gdy czekolada zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i wkładamy je do lodówki. Ciasto powinno przeleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce.

 

IMG_4000.JPG


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

wtorek, 18 listopada 2014 17:00

TORT KAJMAKOWY

 

IMG_3974.JPG

 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

-125ml oleju słonecznikowego
-7 jajek
-50g kakao
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-1 szklanka  cukru
-200ml wody
-300g mąki
-1 łyżeczka sody

 

Wykonanie ciasta:

 

  • W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do  gładkiej masy.
  •  W drugiej misce przesiewamy składniki suche
  • Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą  pierwszą.
  • Do  masy dodajemy powoli suche składniki.

  • Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160st. przez około 1h, do suchego patyczka.

 

SKŁADNIKI PONCZU:

 

- 3/4 szkl. letniej,przegotowanej wody

- 2 łyżki cukru

- łyżeczka ekstraktu waniliowego

- łyżeczka soku z cytryny

 

 

SKŁADNIKI KREMU:

 

- 200 ml śmietanki kremówki 30%

- 500 g serka mascarpone

- 200 g masy kajmakowej

 

Wykonanie kremu:

 

  • Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę .Dodajemy kajmak i łączymy.

SKŁADNIKI DEKORACJI:

 

-  200g masy kajmakowej

-  bezy

 

Wykonanie:

 

CIASTO KROIMY NA 3 BLATY.KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.

PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.

WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI ,TWORZĄC WZORY WIDELCEM.

DEKORUJEMY np. BEZAMI.

 

IMG_3974.JPG

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

wtorek, 20 maja 2014 10:04

MUFFINKI Z RABARBAREM I  KRUSZONKĄ

 

010.JPG

 

SKŁADNIKI :

 

- 2 szkl. mąki

- 3/4 szkl.cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

- 200 ml. mleka

- 2 jajka

- pół szklanki oleju rzepakowego

- 2 łodyżki rabarbaru (około 1 i 1/2 szklanki)

 

NA KRUSZONKĘ:

 

- 2-3 łyżki miękkiego masła

- 2 łyżki cukru

- mąka ( tyle by składniki połączyły się tworząc kruszonkę)

 

WYKONANIE:

 

Składniki suche wymieszać w jednej misce, składniki płynne (olej,jaja,mleko) w drugiej.

Łączymy wszystko dokładnie, tak by powstała jednolita masa.

Umyty rabarbar delikatnie obieramy ze skórki i tniemy na grubość około 1 cm.Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.

Formę do muffinek napełniamy masą (do 3/4 wysokości) i obsypujemy kruszonką.

 

002.JPG

 

Pieczemy w 180 st.C przez około 20-25min.Do suchego patyczka.

 

004.JPG

 

 

Rabarbalove


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Top Blogi

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  302 578  

O mnie

Lubię to

Ulubione strony

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Durszlak.pl
Top Blogi